28 Март 2024четвъртък12:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1300 аптеки с катинар за една година

/ брой: 199

автор:Аида Паникян

visibility 1566

През последната в страната са закрити над 1300 аптеки заради насилствено сваляне на надценките, както и заради високите изисквания, които поставя Министерството на здравеопазването пред аптеките. Това съобщиха от Националната аптечна камара (НАК). На въпрос на ДУМА колко са новооткритите в страната аптеки председателят на новоучредената браншова организация Антон Вълев отговори, че са около 89.
Да бъдат узаконени генеричните замени на лекарства от фармацевтите настояват от камарата. В рецептите лекарите да изписват международното непатентно наименование (активното вещество) на медикамента, а не търговското, предлагат от новоучредената браншова организация. В България са развити множество корупционни схеми, по които фирмата производител да плаща нерегламентирано на лекарите да изписват лекарство под точно определено търговско наименование, вместо под международно непатентно име, твърдят от камарата.
У нас са регистрирани над 4000 лекарства под 15 хил. търговски наименования, а най-популярните лекарствени вещества са регистрирани дори и под около 25-30 търговски имена, поясни председателят на камарата магистър фармацевт Антон Вълев. Той поясни, че лекарственото вещество метамизол, напримар, у нас се среща като аналгин, проалгин, алгозон, тониалгин, диалгин, медфалгин и др. на различни фирми производители. Ако българин отиде в аптека в Германия с рецепта, на която пише аналагин, там фармацевтите няма да знаят за какво лекарство става въпрос. Но ако на рецептата пише метамизол, пациентът ще получи лекарство с този състав и същия лечебен ефект, макар че името ще е друго, обясни Вълев.  
В момента аптекарите у нас нямат законово право на такава замяна и подобно действие се наказва с 500 лв. глоба, заяви Вълев.
Общините да спонсорират аптеките в малките населени места и ако е възможно, те да минат на денонощен режим, предлагат от камарата. Организацията планира срещи с Нациналното сдружение на общините, за да бъдат търсени варианти за решаването на проблемите с аптеките в малките градове и селата.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ