31 Май 2020неделя10:37 ч.

Министър Петкова обяви кандидатите за "Белене" в присъствието на шефовете на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев

13 кандидати за АЕЦ "Белене"

Руснаците и китайците обаче са реалните претенденти за довършване на ядрената централа

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 1217

Общо 13 компании са подали заявления за участие в процедурата за довършване на спряната през 2012 г. АЕЦ "Белене". Седем от тях за стратегически инвеститор, две за доставчик на оборудване и изпълнение на технически дейности, а четири за миноритарно участие и изкупуване на електроенергия. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, ден след като изтече крайният срок за подаване на заявления.

Сред тях освен ясни досега играчи като руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация, са електрическата компания на Северна Македония, която обаче още нямала официално разрешение за това. Сред другите кандидати са дружества с чешки и немски капитали, както и български консорциуми. Прави впечатление силният интерес на свързвани с бизнесмена Христо Ковачки фирми, които участват в различни формати както за стратегически инвеститор, така и за миноритарни дялове и за договори за ток, предаде "Медиапул".

Седем са заявките за стратегически инвеститор. Най-нетърпелива и първа подала документи е козлодуйската консултантска компания "ИПК и УП", чийто собственик е украинецът Петро Безпалчук. По неофициална информация на "Медиапул" зад нея също стои Ковачки. След това заявки са постъпили от "Росатом" чрез дъщерното си дружество "Атоменергопром" и от Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация. Интерес е заявила и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), германската компания "Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство", както и смесеният консорциум "Атомна електроцентрала Белене 2019", в който участват чешката "Витковице" и българската компания "Груп Интернешънъл". Заявление е постъпило и от консорциум "АЕЦ Белене България".

За нито един от кандидатите за миноритарни акционери не е ясно какъв дял иска и какво количество електроенергия. Още две заявления са подадени за участие в процедурата, макар да не стана ясно в коя точно категория. Те са на френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик". Оттук насетне комисията за оценка на заявленията има 90-дневен срок да излезе с къса листа на предпочетените стратегически инвеститори. Тя трябва да бъде представена и одобрена от парламента, преди да се поканят компаниите на преговори.

Петкова коментира, че "едни от световните лидери в изграждането и доставките на ядрено оборудване са заявили интерес". "Имаше много скептицизъм към процедурата, но с тези заявки, надявам се, че той е разсеян", допълни тя. От обясненията й се разбра, че едва на този следващ етап ще стане ясно дали кандидатите за стратегически инвеститори искат държавни гаранции. Петкова отново заяви, че държавата ще запази блокираща квота върху всички решения за атомната централа, независимо от дела, който ще запази в бъдещата проектна компания, и дали той ще е 34 процента или по-голям. Тя обаче призна, че акционерното участие на държавата ще стане ясно в хода на преговорите със стратегическия инвеститор и зависи от оценката на активите, в които досега е инвестирала НЕК.

Руският печат: Последен шанс

Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", пише руското издание "Экономика сегодня". Енергийният експерт Антон Хлопков припомня "негативния прецедент" с участието на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток". Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли" да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът. Определеният ценови "таван" - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор" на инвеститори - малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков. Според него освен евентуален интерес от страна на Китай руското участие просто няма алтернативи - "а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските". "В проекта "Белене" България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма", убеден е руският експерт.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ