19 Февруари 2020сряда23:58 ч.

Традиции

110 години партийна организация в Несебър

/ брой: 31

visibility 1436

Васил КИРОВ 

Навършиха се 110 години от създаването на партийната организация в Несебър. За първи прояви на социалисти в града съобщава "Работнически вестник " от 30 април 1899 г. Нов етап на социалистическата дейност в града настъпва с назначаването на Благой Захариев за учител през 1908 г., а след това и за директор на училището. Роден в Малко Белово, Пазарджишко, той завършва средно образование, изключван е като студент от университета и учителства на различни места.  Посвещава се на социалистическите идеи, формира се като партиен и синдикален деятел в страната. Емигрира в СССР, сътрудничи на Коминтерна и Задграничното бюро на БКП. Работи в отговорни учреждения в гр. Актюбюнс, СССР, там и умира през 1943 г. По негово време организацията в Несебър укрепва и развива просветителска и организаторска дейност не само сред работниците и селяните в града, а и сред учителите в Поморийска околия. На него се дължи сформирането и оглавяването на  учителска социалдемократическа група в Поморийска околия. По време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война дейността на организацията затихва заради мобилизацията на нейни членове. Възстановява се  през 1919 г., когато за учител в града е назначен Минчо Стефанов, а по-късно се оглавява и от Ставри Бедаваджиев. Тя вече има и партиен клуб, с редица прояви на агитатори: Карамболов, Чобанов д-р Максимов. На парламентарните избори през 1920 г. имат 110 гласове и избран съветник Паруш Артемов. 

В септемврийското въстание през 1923 г., независимо от подготвителната работа, Несебър не въстава. Причината е предварителното арестуване на партийния секретар Ставри Бедаваджиев, Яни поп Янчев, Апостол Пенев Попов и други комунисти от селата Влас, Кошарица и Баня. Конфискуван е  партийният архив. За живота на партийната организация настъпва затишие поради жестоките репресии на властта и изселването на част от гърчеещото се население от комунисти в Несебър, Влас и Баня. Най-открояваща се е дейността на партийната организация по време на стачката на работниците по пресушаване на Месемврийското блато през 1932 г. Тя е голямо събитие с национално значение и подкрепа. Получава финансова подкрепа от синдикалния деец тогава Георги Димитров. В съпротивителното движение през 1944 г. Несебърската партийна организация дава своя принос в създаването  на партизанския отряд "Народен юмрук". Първата задача след завземане на властта е набиране на доброволци за войната против фашистка Германия. Новата общинска организация към края на 1989 г. наброява 1150 членове, организирани в 51 партийни организации и един партиен комитет в комплекса "Слънчев бряг".

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ