26 Септември 2020събота06:02 ч.

10х10 - нещо старо, нещо ново

/ брой: 174

автор:Надежда Ушева

visibility 1833

Десет варненски художници представят по две свои картини с най-малко 10 години разлика във времето на създаването им.
Боян Янев, Васил Василев, Венци Антонов, Георги Йорданов, Иван Обретенов, Лора Маринова, Маргарита Войнова, Николай и Марина Русеви и Милен Маринов са авторите на 20-те платна, които са подредени във варненската галерия "Ларго".
"10х10 - нещо старо, нещо ново" е мотото на експозицията, която е тридесет и втората поред от този цикъл. От тези платна мирише на масло, но и на минало. Повеят на времето е променил до неузнаваемост рисунъка и колорита на някои от тях, на други - не чак толкова, коментират галеристите и канят ценителите на пъстра разходка във времето.
Започвам да се ровя из картините и чувството на откривател не ме напуска... Хората, които мисля, че познавам, изведнъж ми се разкриват в нова светлина. Има невероятни находки и изненади - "Вечерен прозорец" от 1985-а ще ни покаже автопортрет на Иван Обретенов с чаша вино. Венци Антонов ще зашемети всички с големоформатно платно "Даная", рисувано в далечната 1976 г. В невероятния автопортрет на Боян Янев отпреди 20 години гледа млад рицар, с буйни къдри и метални доспехи. Един образ, като че ли уловил истинската същност на самия автор - творец с изключително фина и нежна чувствителност и едновременно с това боец с желязна психика, самоотвержен и отдаден на различни благородни каузи като отдавна изчезналите по нашите земи рицари, разказват от галерията. Продължава импровизираното пътешествие във времето - Васил Василев "тежи" на мястото си с картина от 1985-а, рисувана върху шперплат. Николай Русев "осветява" стените на галерията с творбата "Ангел", рисувана с масло и злато няколко години.
Ако искате да надникнете в тези цветни истории или просто да се запознаете с творчеството на известни варненски художници, може да посетите изложбата, която ще продължи до 8 август в морската галерия "Ларго" (ул. "Тодор Икономов" 1).

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ