26 Април 2024петък22:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

100 униката представят кухнята и готвенето

Испански кулинари се съюзяват с готвачи в проекта "Foodjects"

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 62

Над 100 радикални и уникални предмета, свързани с кухнята, готвенето и храната, ще бъдат представени на изложба, която може да се види от 2 до 18 юни в галерия-книжарница "София прес", ул. "Славянска" 29. На две от най-необичайните маси за вечеря ще се разгърне проектът "Foodjects", който е в рамките на "Sofia Design Week".
Посетителите ще имат възможност да видят "интровертна" купа, бутилка за вино, наречена "Сиеста", татуирани вилици и чашки за чай с дръжки като конски крака. Всеобщ фаворит е също лъжицата, която поднася един вкус на устата (да речем, крем карамел) и съвсем друг аромат на носа (примерно, джоджен). Tрикът е в подправките, заредени в дръжката. Друга лъжица е във вид на писалка, така че, като се топне в соса, може да се нарисува или напише нещо в чинията. Една от най-любопитните чаши има чучур, който налива виното направо в гърлото. Това, освен че е много римско, позволява на питието контакт с въздуха и удря езика по различен начин, тоест вкусовото изживяване се променя значително.
Кухнята никога не е било толкова вълнуващо, важно и експериментално място, колкото е в момента - на световно ниво кулинарията вече е нещо средно между абстрактно изкуство и чиста наука. За прогресивните готвачи-артисти тя е изразно средство и те не се колебаят да експлоатират най-новите технологии по всевъзможни начини, само и само да доставят оригинални сензорни изживявания и емоции. Както казва испанският дизайнер Феран Адриа: "Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта". А най-големите жокери в кулинарията днес са чувството за хумор и изненадата.
Водещи испански кулинари се съюзяват с 30 от най-прочутите дизайнери в страната, които създават нов образ на кухнята. Сред  откритията са деконструирани съдове, пяна, сферизация, технология за готвене с течен водород... Новите формати на храната пък способстват експериментирането на непознати текстури, вкусове, контрасти, аромати. С производството се ангажират испански компании, а правителство се наема да подкрепи и популяризира проекта.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ