26 Март 2019вторник14:56 ч.

Позиция

100 години Требенище

Голяма изложба за некропола показват заедно археолозите от България, Сърбия и Северна Македония

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 469

За разлика от политиците, учените ни си остават посланици на реалното, а не измъченото разбирателство. Първа по рода си изложба - за 100-годишнината от проучването на знаменития некропол в Требенище до Охрид, правят заедно археолозите от България, Северна Македония и Сърбия. Тя се открива днес в Археологическия музей на Република Северна Македония. В откриването участват председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместникът му чл.-кор. Васил Николов и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Христо Попов. По-късно изложбата ще бъде показана и в София и Белград. 

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за проучване на некропола са изпратени Карел Шкорпил и Богдан Филов.

За пръв път на едно място ще бъдат показани находки от Требенище, разкрити от археолозите от НАИМ, от Археологическия музей в Скопие и Народния музей в Белград. В 56-те гроба на некропола са открити богати дарове, сред които и златни маски, от желязната, архаичната и елинистическата епоха - от края на VII до края на IV в. пр.н.е. С подкрепата на БАН, НАИМ и спонсори в София е издаден луксозен каталог на английски език. 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58