29 Май 2020петък11:23 ч.

Позиция

100 години Требенище

Голяма изложба за некропола показват заедно археолозите от България, Сърбия и Северна Македония

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 1408

За разлика от политиците, учените ни си остават посланици на реалното, а не измъченото разбирателство. Първа по рода си изложба - за 100-годишнината от проучването на знаменития некропол в Требенище до Охрид, правят заедно археолозите от България, Северна Македония и Сърбия. Тя се открива днес в Археологическия музей на Република Северна Македония. В откриването участват председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместникът му чл.-кор. Васил Николов и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Христо Попов. По-късно изложбата ще бъде показана и в София и Белград. 

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за проучване на некропола са изпратени Карел Шкорпил и Богдан Филов.

За пръв път на едно място ще бъдат показани находки от Требенище, разкрити от археолозите от НАИМ, от Археологическия музей в Скопие и Народния музей в Белград. В 56-те гроба на некропола са открити богати дарове, сред които и златни маски, от желязната, архаичната и елинистическата епоха - от края на VII до края на IV в. пр.н.е. С подкрепата на БАН, НАИМ и спонсори в София е издаден луксозен каталог на английски език. 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ