22 Май 2019сряда16:46 ч.

Позиция

100 години Требенище

Голяма изложба за некропола показват заедно археолозите от България, Сърбия и Северна Македония

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 639

За разлика от политиците, учените ни си остават посланици на реалното, а не измъченото разбирателство. Първа по рода си изложба - за 100-годишнината от проучването на знаменития некропол в Требенище до Охрид, правят заедно археолозите от България, Северна Македония и Сърбия. Тя се открива днес в Археологическия музей на Република Северна Македония. В откриването участват председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместникът му чл.-кор. Васил Николов и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Христо Попов. По-късно изложбата ще бъде показана и в София и Белград. 

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за проучване на некропола са изпратени Карел Шкорпил и Богдан Филов.

За пръв път на едно място ще бъдат показани находки от Требенище, разкрити от археолозите от НАИМ, от Археологическия музей в Скопие и Народния музей в Белград. В 56-те гроба на некропола са открити богати дарове, сред които и златни маски, от желязната, архаичната и елинистическата епоха - от края на VII до края на IV в. пр.н.е. С подкрепата на БАН, НАИМ и спонсори в София е издаден луксозен каталог на английски език. 

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 96

70 000 дка земи са с поражения от градушките

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 96

Близо 1/3 от жилищата у нас са необитаеми

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 96

Гласуват вот на недоверие към Курц

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 96

Химическите компании са опасни за европейците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 96

Нивото на океаните може да се покачи с 2 метра

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 96

Законът срещу училището

visibility 576

/ брой: 96

Слугинажът

visibility 176

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ