10 Декември 2023неделя21:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

1 милион подписа против насилието срещу жени

/ брой: 277

автор:Илияна Йотова

visibility 1793

Конференцията "Немият вик на насилието", която организирах заедно с колегите ми от Делегацията на българските социалисти в ЕП, даде началото на кампания за събирането на 1 милион подписа от поне седем държави членки на ЕС. Тези подписи са необходими, за да се постави на вниманието на Европейската комисия нуждата от предлагане на директива за борба с насилието срещу жените. Кампанията се провежда по т.нар. "Европейска гражданска инициатива", позволяваща на европейските граждани да повдигат важни въпроси пред европейските институции. Българското женско лоби ще използва мрежата на своите европейски партньори, за да събере необходимите подписи. Целта е ЕК да бъде убедена колко много граждани смятат, че е крайно време да се приеме директива за хармонизиране на законодателствата на държавите членки. Европейското законодателство до момента е незадоволително, макар че от 1986 г., когато темата е повдигната за първи път в пленарна зала, Европейският парламент е приел 4 резолюции. Подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа от всички национални столици в ЕС и от европейските институции в Брюксел е първата стъпка към общи правила. Експерти по международно право определят конвенцията като най-добрия документ в областта, който поставя въпроса на съвсем нова основа. За съжаление, документът е ратифициран едва от 8 държави членки на ЕС и България не е сред тях.
Дискусията в Ямбол се проведе в навечерието на поредния дебат за насилието срещу жените в Европейския парламент. Домакин на конференцията в Ямбол бе моят информационен център с ръководител Божидара Божилова, а дискусията се състоя в навечерието на Международния ден за борба с насилието срещу жени. В нея взеха участие широк кръг от експерти-психолози; служители на МВР; юристи и представители на Агенцията на ЕС за основните права. Социалистите бяха представени от председателката на Обединението на жените социалистки в БСП Катя Николова, Георги Пирински, както и от евродепутатите Биляна Борзан от Хърватия и Мария Арена от Белгия, с които активно работим в Групата на социалистите и демократите в Комисията по права на жените и равенството между половете на ЕП.
Финансовата и икономическа криза изостря проблема и за него трябва да се говори на висок глас сега, за да не станат днешните деца утрешните жертви и насилници. Агенцията на ЕС за основните права представи стряскаща статистика за България - всяка четвърта българка е насилвана физически или сексуално, а последното изследване на агенцията показва, че 13 милиона жени в ЕС са били жертва на насилие. Само 17% от пострадалите в България са се обърнали към полицията, едва 6% от жертвите у нас са се обърнали към адвокат или съдебните власти, а броят на жените, потърсили защитено убежище, клони към нула. Участниците в конференцията бяха единодушни, че жените трябва да бъдат окуражени да отхвърлят криворазбраната вярност към съпруга или приятеля, който ги бие, но те мълчат, защото "тези неща не трябва да излизат извън семейството". Полицаите стават всекидневно свидетели как жената избира погрешния път на самообвинението, че агресията към нея е по нейна вина, че станалото е случайност и че повече няма да се повтори. Именно табуто върху насилието вкъщи или на улицата често е причина за  трагичен край. Отделно внимание заслужават и случаите на деца побойници, които копират поведението на бащите си и за съжаление все повече пълнят страниците на вестниците.
Изходът от омагьосания кръг е активна кампания в медиите и в обществото, които, както отбеляза Георги Пирински, да прехвърлят срама от жертвата върху насилника и с цялата категоричност на закона да се посочи виновникът. Биляна Борзан от Групата на социалистите и демократите в ЕП допълни, че Хърватия вече е изработила свой план за действие и е засилила националното законодателство, макар че ратифицирането на Истанбулската конвенция от хърватския парламент тепърва предстои. Днес българското право описва какво да се прави едва след като жената е станала обект на насилие, но трябва да се работи и върху превенцията. Недопустимо е насилниците да се разминават със символични присъди. Посланието на конференцията "Немият вик на насилието" е, че България и Европа не се нуждаят от нови институции, а от стратегия и закони, които не просто трябва да защитават, а да предотвратяват тези престъпления, за които се страхуваме да говорим, но всеки ден виждаме все по-често. Задължително е Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана и да бъде действаща, а не просто къс хартия.

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 938

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 901

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ