28 Ноември 2020събота08:09 ч.

(Р)еволюция на лазера, или лъчи в помощ на НАСА и красотата

Многобройните приложения на технологията допринасят за всекидневния комфорт и доброто самочувствие на хората

/ брой: 223

автор:Альона Нейкова

visibility 3940

Известно е, че лазерът всъщност е устройство, което генерира мощен светлинен лъч. Думата е абревиатура на английската фраза "light amplification by stimulated emission of radiation", която в превод означава "усилване на светлината чрез стимулирано излъчване". Иде реч за тесен сноп (светлинен лъч) с голяма яркост. Докато светлината на крушката се разпространява във всички посоки и съдържа различни дължини на вълните, лазерната е само с една дължина на вълната или един цвят (монохроматична светлина). Освен това с увеличаване на разстоянието от източника обикновената светлина се разпръсква и постепенно отслабва, докато при лазерната това не се случва и може да измине хиляди километри като много тесен насочен сноп. Също така е и мощен, поради което има многобройни приложения.

Лазерни лъчи с малка мощност може да се насочват и отразяват от повърхността на различни предмети с цел да се определи дали те са тъмни или светли, гладки или грапави, неподвижни или трептящи. Лазерите се използват в магазините, за да различават кодовете на цените върху продуктите. Те регистрират вдлъбнатините (ямките) върху компактдисковете или следят вибрациите на машините. Тъй като лазерните лъчи са съвършено прави, може да се използват като отвеси и нивелири по строежите, улеснявайки изграждането на стените и подовете.
Лазерите с голяма мощност притежават достатъчно енергия и успяват да пробиват точни отверстия в твърди метали. Използват се за изрязване на прецизни части на машини или пък за кроене на дрехи. Лъчите може да заместят дори хирургичния нож в сложни операции, например на окото. Една от най-интересните идеи за приложения на лазерите е холограмата, триизмерен образ на предмет, получен чрез сканиране на лазерния лъч по повърхността му.
Съществуват също така устройства, използващи лъчите за реставрация на произведения на изкуството. Такива арт лазери са прилагани във Ватикана за съхраняване на архиви. Заедно с прилаганите при научните открития на НАСА те са създадени от Quanta System - водеща италианска компания за проучвания в областта на лазерите и оптиката още от края на ХIХ век. Брандът е лидер в производството на индустриални и медицински лазери. А една от последните му революционни системи е Duetto MT Evo - първата технология, която комбинира в едно два истински лазерни източника в перфектна синергия - Александрит и ND:YAG. Най-любопитното е, че апаратът е проектиран специално за индустрията на естетичната медицина и осигурява безопасни и дълготрайни резултати в областта на красотата.
Колко пъти сте ходили на лазерна епилация? Един, два, десет, двайсет, безброй... Вече не вярвате, че методът работи, нали? Няма резултат, само пари на вятъра. Именно за всички недоволни пациенти от конвенционалните лазери за епилация изследователски екип създаде абсолютна иновация, надминаваща функционално всички останали апарати. Става дума за вътрелазерното хомогенизиране на две лъчения със свръх висока за епилацията пикова мощност.
"Технологията позволява да избираме едновременно лъченията (различни дължини на вълната) и на двата лазера в прецизирани пропорции в зависимост от типа на кожата и пигментацията на космите на пациента", уточни експертката Анелия Николова от Jewel Skin Clinic. Александритен лазер (755 nm) се миксира с лъчение от Nd:YAG лазер (1064 nm). Тези две, доказали се в обезкосмяването, лъчения работят в абсолютен синхрон (дует, откъдето идва и името на апарата) за постигане на фантастичен ефект. "Благодарение на високите характеристики на абсорбция на меланин, александритната съставка въздейства в по-повърхностните зони и на по-светлите, фини и тънки косми. Докато Nd:YAG-овото лъчение има потенциала да унищожава по-дълбоко разположените фоликули. Nd:YAG е златен стандарт лазер за безопасна употреба върху кожа тип VI. По-ниската абсорбция на меланин при тази дължина на вълната го прави идеален за третиране и на най-тъмна кожа - тип IV до VI", обяснява как работи апаратът специалистката.
Стандартните диодни лазери не успяват да повлияят руси, червени и тънки кафяви косми. А Duetto ги елиминира с нежно докосване. И не е нужно да чакате месеци за избледняване на тена. Мястото може да се третира две седмици след море и солариум. Светлината се поглъща от кръвоносните съдове, затова повлиява дори най-тъмната кожа. Лъчението на Nd:YAG лазера е единственото, което повлиява русите и бели косми. Допълващият ефект от него е блокиране на кръвоснабдяването на космения фоликул.
Сравнявайки различните видове лъчения, предимствата на александритния и Nd:YAG са безспорни и неопровержими, категорични са специалистите. "Диодните лазери основно залагат на лъчение в интервала 800-810 nm при изключително ниска пикова мощност. Като тези дължини на вълните не са най-оптималните за епилация в космено-абсорбационен аспект. И докато при новия апарат двете лазерни лъчения са с вътрелазерно хомогенизиране на фотоните, то при диодните лазери на практика миксиране на лъченията не се случва", обяснява разликите Анелия Николова. Диодните са непрекъснат вид лазери в сравнение с александритния и Nd:YAG, които са импулсни. И всъщност концентрират цялата лазерна мощност в този конкретен импулс (милисекунди), докато при непрекъснатия светлината се разпръсква в десетки милисекунди, което води до намаляване на епилационния ефект. Ниската мощност и тесният диапазон от настройки прави възможностите на диодните лазери в лазерната епилация доста ограничени. Резултатите са незадоволителни и особено неефективни при тънки и фини косми. А броят на необходимите процедури за пълен курс са двойно повече в сравнение с другите два лазера.
Създаденият в услуга на красотата революционен апарат работи с половината от стандартната доза енергия, използвана от другите системи за епилация. Това гарантира максимална безопасност и липса на болка по време на манипулацията, което е предимство при силно окосмени пациенти и при хора с тъмни кожи или с тен. Броят на процедурите - 1-2, максимум 3, зависи от гъстотата на окосмяването, вида на третираното място, индивидуалния цикъл на растеж на косъма и хормоналния фон на пациента. Манипулацията е гарантирано по-безболезнена, твърдят запознати.
Освен в миксиран режим, операторът може да използва александритния и Nd:YAG лазери както комбинирано за епилация, така и по отделно за подмладяване, премахване на пигментации, фотоподмладяване, третиране на съдови проблеми, гъбички по ноктите, карбонов пилинг и др. Използва се само един накрайник. "Технологията има революционен протокол за премахване на съдови лезии от всякакъв тип. В случая се залага на интересна технология. Ако се третира само с Nd:YAG, за да се постигне резултат, е нужна висока енергия. Когато проблемните зони се облъчат с по-ниска енергия, от александритното лъчение хемоглобинът се превръща в метахемоглобин. С два пъти по-малко енергия се постига по-добър резултат. Особено в зоните на лицето", обяснява още специалистът. И добавя: "Вградените в Dueto александритен и Nd:YAG лазери работят с изключително висока пикова мощност. Предимство на технологията е възможността да генерира до десет импулса в секунда. В комбинация с огромната енергия превръща лазера в един от най-бързите в класа си. Високата честота заедно със сапфиреното контактно охлаждане, което неутрализира подаваната топлина, прави процедурата безболезнена и безопасна спрямо тена благодарение на SHR (super hair removal) режим на модула." Уникалната ефективност на лазера е подкрепена и доказана от клинични изследвания.

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 227

Повечето застрахователи покриват риск от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 227

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 144

Заев: Да махнем "желязната завеса"

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 227

Германия удължава блокадата до януари

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 227

Конфликтно решение на френския Сенат

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 227

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 214

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 697

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 356

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 469

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ