15 Октомври 2019вторник18:12 ч.

От редактора

(Не)професия писател

/ брой: 88

автор:Боян Бойчев

visibility 1014

Едно любопитно изследване на Британското общество за писателски лицензи, проведено сред 5500 професионални писатели във Великобритания, показва, че голяма част от тях се издържат, като разчитат на втора работа, на родителите си или на брачния си партньор. Британските творци си докарват "само" около една трета от доходите чрез писане, а за останалата част им се налага да търсят други източници. Това изглежда доста смущаващо на фона на данни от 2006 г., когато творчеството е осигурявало половината доход на писателя. 

Подобно изследване са провели и учени от Центъра по авторско право и креативно писане на Глазгоуския университет. Според него почти 70% от допитаните творци през миналата година е трябвало да работят нещо различно от писане, за да се издържат. 

Изводът от тези изследвания е, че писането е в опасност и може да се превърне в елитарна професия. 

Горките британци... Да бяха дошли в България.  

У нас сигурно 99% от писателите и поетите работят друго, а не се издържат чрез това, което Бог им е дал - таланта да пишат. И често за творчество в сивия делник не остава и време.  

Не са 100% само защото има и една малка група творци, които са на хранилка към чужди фондации и яхвайки вълните на антикомунизма, русофобията и отрицанието, си издават книгите без проблем. 

Но за другите 99% ми е думата. Една голяма част от тях не могат да публикуват, защото трябва да си платят на издателството. А пари откъде? Ако подхвърли някой спонсор, добре. Иначе трябва от собствения джоб - пари, изкарани не с писане.   

И ако творецът има семейство, колко търпеливи трябва да са близките му, за да се съгласят да се хранят с думи вместо с хляб. 

Разбира се, можеш да направиш компромис и да заложиш таланта си, създавайки сурогати. Познавам поети, които се насочиха към стихоплетстване за актуалния попфолк, за да си осигурят някакъв доход.

Или просто да се пуснеш по реката на комерсиалното. Но къде води тя? Не към бистрото езеро, а към блатото на посредствеността. А нали мисията на твореца е да издърпа читателя от това блато? 

Факт е, че професията на писателя се превръща в елитарна. За да разбереш стойностно произведение, трябва интелект. 

А именно интелекта всячески се опитват да убият в българския народ през последните вече 30 години. 

Истинското изкуство не е комерсиално, не е пазарно. Печалбата от него се измерва не чрез пари от продадени книги, а чрез възпитанието на читателя в ценности и добродетели. 

Но за да може да твори, писателят има нужда от свобода и подкрепа. А не да мисли за насъщния. 

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ