23 Май 2019четвъртък18:48 ч.

От редактора

(Не)професия писател

/ брой: 88

автор:Боян Бойчев

visibility 723

Едно любопитно изследване на Британското общество за писателски лицензи, проведено сред 5500 професионални писатели във Великобритания, показва, че голяма част от тях се издържат, като разчитат на втора работа, на родителите си или на брачния си партньор. Британските творци си докарват "само" около една трета от доходите чрез писане, а за останалата част им се налага да търсят други източници. Това изглежда доста смущаващо на фона на данни от 2006 г., когато творчеството е осигурявало половината доход на писателя. 

Подобно изследване са провели и учени от Центъра по авторско право и креативно писане на Глазгоуския университет. Според него почти 70% от допитаните творци през миналата година е трябвало да работят нещо различно от писане, за да се издържат. 

Изводът от тези изследвания е, че писането е в опасност и може да се превърне в елитарна професия. 

Горките британци... Да бяха дошли в България.  

У нас сигурно 99% от писателите и поетите работят друго, а не се издържат чрез това, което Бог им е дал - таланта да пишат. И често за творчество в сивия делник не остава и време.  

Не са 100% само защото има и една малка група творци, които са на хранилка към чужди фондации и яхвайки вълните на антикомунизма, русофобията и отрицанието, си издават книгите без проблем. 

Но за другите 99% ми е думата. Една голяма част от тях не могат да публикуват, защото трябва да си платят на издателството. А пари откъде? Ако подхвърли някой спонсор, добре. Иначе трябва от собствения джоб - пари, изкарани не с писане.   

И ако творецът има семейство, колко търпеливи трябва да са близките му, за да се съгласят да се хранят с думи вместо с хляб. 

Разбира се, можеш да направиш компромис и да заложиш таланта си, създавайки сурогати. Познавам поети, които се насочиха към стихоплетстване за актуалния попфолк, за да си осигурят някакъв доход.

Или просто да се пуснеш по реката на комерсиалното. Но къде води тя? Не към бистрото езеро, а към блатото на посредствеността. А нали мисията на твореца е да издърпа читателя от това блато? 

Факт е, че професията на писателя се превръща в елитарна. За да разбереш стойностно произведение, трябва интелект. 

А именно интелекта всячески се опитват да убият в българския народ през последните вече 30 години. 

Истинското изкуство не е комерсиално, не е пазарно. Печалбата от него се измерва не чрез пари от продадени книги, а чрез възпитанието на читателя в ценности и добродетели. 

Но за да може да твори, писателят има нужда от свобода и подкрепа. А не да мисли за насъщния. 

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 97

7,3% по-малко българи са пътували за туризъм

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 97

Тереза Мей подава оставка на 24 май

автор:Дума

visibility 219

Тръмп може да подлежи на импийчмънт

автор:Дума

visibility 243

Русия предотврати терористичен акт

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 363

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 413

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 223

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ