22 Август 2019четвъртък13:01 ч.

От редактора

(Не)професия писател

/ брой: 88

автор:Боян Бойчев

visibility 927

Едно любопитно изследване на Британското общество за писателски лицензи, проведено сред 5500 професионални писатели във Великобритания, показва, че голяма част от тях се издържат, като разчитат на втора работа, на родителите си или на брачния си партньор. Британските творци си докарват "само" около една трета от доходите чрез писане, а за останалата част им се налага да търсят други източници. Това изглежда доста смущаващо на фона на данни от 2006 г., когато творчеството е осигурявало половината доход на писателя. 

Подобно изследване са провели и учени от Центъра по авторско право и креативно писане на Глазгоуския университет. Според него почти 70% от допитаните творци през миналата година е трябвало да работят нещо различно от писане, за да се издържат. 

Изводът от тези изследвания е, че писането е в опасност и може да се превърне в елитарна професия. 

Горките британци... Да бяха дошли в България.  

У нас сигурно 99% от писателите и поетите работят друго, а не се издържат чрез това, което Бог им е дал - таланта да пишат. И често за творчество в сивия делник не остава и време.  

Не са 100% само защото има и една малка група творци, които са на хранилка към чужди фондации и яхвайки вълните на антикомунизма, русофобията и отрицанието, си издават книгите без проблем. 

Но за другите 99% ми е думата. Една голяма част от тях не могат да публикуват, защото трябва да си платят на издателството. А пари откъде? Ако подхвърли някой спонсор, добре. Иначе трябва от собствения джоб - пари, изкарани не с писане.   

И ако творецът има семейство, колко търпеливи трябва да са близките му, за да се съгласят да се хранят с думи вместо с хляб. 

Разбира се, можеш да направиш компромис и да заложиш таланта си, създавайки сурогати. Познавам поети, които се насочиха към стихоплетстване за актуалния попфолк, за да си осигурят някакъв доход.

Или просто да се пуснеш по реката на комерсиалното. Но къде води тя? Не към бистрото езеро, а към блатото на посредствеността. А нали мисията на твореца е да издърпа читателя от това блато? 

Факт е, че професията на писателя се превръща в елитарна. За да разбереш стойностно произведение, трябва интелект. 

А именно интелекта всячески се опитват да убият в българския народ през последните вече 30 години. 

Истинското изкуство не е комерсиално, не е пазарно. Печалбата от него се измерва не чрез пари от продадени книги, а чрез възпитанието на читателя в ценности и добродетели. 

Но за да може да твори, писателят има нужда от свобода и подкрепа. А не да мисли за насъщния. 

Повишен риск от пожари в 14 области днес

автор:Дума

visibility 129

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 1288

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 200

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 171

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 307

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ