09 Април 2020четвъртък05:31 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

От редактора

(Не)професия писател

/ брой: 88

автор:Боян Бойчев

visibility 1319

Едно любопитно изследване на Британското общество за писателски лицензи, проведено сред 5500 професионални писатели във Великобритания, показва, че голяма част от тях се издържат, като разчитат на втора работа, на родителите си или на брачния си партньор. Британските творци си докарват "само" около една трета от доходите чрез писане, а за останалата част им се налага да търсят други източници. Това изглежда доста смущаващо на фона на данни от 2006 г., когато творчеството е осигурявало половината доход на писателя. 

Подобно изследване са провели и учени от Центъра по авторско право и креативно писане на Глазгоуския университет. Според него почти 70% от допитаните творци през миналата година е трябвало да работят нещо различно от писане, за да се издържат. 

Изводът от тези изследвания е, че писането е в опасност и може да се превърне в елитарна професия. 

Горките британци... Да бяха дошли в България.  

У нас сигурно 99% от писателите и поетите работят друго, а не се издържат чрез това, което Бог им е дал - таланта да пишат. И често за творчество в сивия делник не остава и време.  

Не са 100% само защото има и една малка група творци, които са на хранилка към чужди фондации и яхвайки вълните на антикомунизма, русофобията и отрицанието, си издават книгите без проблем. 

Но за другите 99% ми е думата. Една голяма част от тях не могат да публикуват, защото трябва да си платят на издателството. А пари откъде? Ако подхвърли някой спонсор, добре. Иначе трябва от собствения джоб - пари, изкарани не с писане.   

И ако творецът има семейство, колко търпеливи трябва да са близките му, за да се съгласят да се хранят с думи вместо с хляб. 

Разбира се, можеш да направиш компромис и да заложиш таланта си, създавайки сурогати. Познавам поети, които се насочиха към стихоплетстване за актуалния попфолк, за да си осигурят някакъв доход.

Или просто да се пуснеш по реката на комерсиалното. Но къде води тя? Не към бистрото езеро, а към блатото на посредствеността. А нали мисията на твореца е да издърпа читателя от това блато? 

Факт е, че професията на писателя се превръща в елитарна. За да разбереш стойностно произведение, трябва интелект. 

А именно интелекта всячески се опитват да убият в българския народ през последните вече 30 години. 

Истинското изкуство не е комерсиално, не е пазарно. Печалбата от него се измерва не чрез пари от продадени книги, а чрез възпитанието на читателя в ценности и добродетели. 

Но за да може да твори, писателят има нужда от свобода и подкрепа. А не да мисли за насъщния. 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ