26 Август 2019понеделник01:44 ч.

(Добро)душни мисли

/ брой: 88

автор:Владимир Георгиев

visibility 1305

Неоправданият оптимизъм нанася същата вреда като непредизвикания песимизъм. Радваш се на надежда, която не виждаш, но допускаш, че съществува. Подобна религиозна утопия вероятно е хармонична и действа антидепресивно, но едва ли е градивна. Все пак - да оставим религията на миряните и духовенството, на църквата, а да се вгледаме в реалността на песимизма и оптимизма. Чак тогава ще видим дали има светлина в тунела на битието, което очерня дните ни.

Броят на хората, наричани понякога мизантропи, мразещи човека като недостоен, е относително малък. Това обикновено са или преуспели индивиди с реституционна идентичност, или вродено усещане за нереализирано, или реализирано превъзходство, които очакват светът да върви нагоре, за да срещне евентуално нозете им. Те са щастливи посвоему и общуват предимно помежду си. Нямат ярки политически позиции, защото по принцип не обичат яркото.

Повече са принудителните песимисти. Те се срещат на всяка крачка - обикновено изглеждат съвършено зле. Недобре облечени, с износено самочувствие и по-износени обувки, с развалени зъби, добре образовани и зле осъществени, но усмихващи се понякога, дори надсмиващи се на себе си. Те не вярват вече в доброто, защото не го виждат. Не искат да мечтаят, защото реалността презира мечтите. Възрастните изоставят неубедителните си молби към децата да се върнат, децата вече не искат да се връщат. Те са "Унижените и оскърбените" на Достоевски, стискащи в джоба жалките остатъци на "Шагреновата кожа" на Балзак, макар да знаят, че тя не изпълнява желания. Затова и не желаят нищо, само стискат магията на надеждата, невярващи в нея. Невярващи в нищо. Дори в себе си.

Не са малко и оптимистите. Или са облечени с власт, или са съблечени от отговорност - но най-често виждат повод за радост там, където законът не може да достигне. Щастието им идва от грабежа и кражбите, от вярата в неопровержимото зло и ненаказаната сигурност, че светът винаги ще бъде тъй лош, както е създаден. От тях. И несправедливостта ще е по-силна от доброто, не за друго, а защото просто доброто не може да издържа дълго без кислорода на вярата. Затова убиват вярата на път и под път, където я срещнат или където тя случайно повдигне глава. Силни са, разбират се под сурдинка и са единомишлено алчни, зле образовани и нагли, агресивни и отмъстителни. Вярват в добруването на своето его, тъй като друго его не може да съществува, както и държава, в която законът и нравите да имат смисъл отвъд практическото си безсмислие и привидност.

Тези три групи човеци живеят заедно, срещат се, общуват, спорят, съдят се. Представителите на отделни групи понякога влизат в интимни отношения и дори се женят. Противоположностите се привличат, създават се прослойки с черти от една и друга група, но те са крехки формирования и обикновено имат нетрайно съществуване. Обитават една територия и това по никакъв начин не е достатъчно да намерят повод за приобщаване към сходни ценности. Защото такива ценности просто няма. Не може и да има.

Някои наричат това класова борба. Антагонизъм. Динамично проявление на естествения подбор. Ще надделеят по-добрите. Неандерталците ще отстъпят на хомо сапиенса. И човечеството ще продължи да се развива от по-добрите, по-силните и по-приспособимите.

Други го наричат съдба. Тази, която отрича смисъла на държавата и предназначението да опосредява битката между доброто и злото, между справедливото и несправедливото. Тази съдба, същата, обезсмисляща оптимизма като вреден, а песимизма като безполезен.

Всъщност нещата като че ли се свеждат именно до това - дали има смисъл от държава, която не функционира? Нейната видимост създава илюзия, осигуряваща предимство само на едната от групите. И вероятно на част от мизантропите. 

Година след катастрофата край Своге пътят остава опасен

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 163

Горанов уверява, че НАП има пари да си плати глобата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 163

Двама молдовци избягаха от затвор в Стара Загора

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 163

Протести за боклука нервираха властта

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 163

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 163

Очакват 21 тона злато от "Ада тепе" за 8 г.

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 163

Могат да се подават искове срещу фалиралата "Олимпик"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 163

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 163

Огън бушува по цялата Земя

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 163

"Союз МС-14" пак ще пробва да се скачи с МКС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 163

Ким се хвали с нова ракетна установка

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 163

НАСА разследва първото престъпление от Космоса

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 163

Законът "Анти-Нинова" няма да спре БСП!

visibility 133

/ брой: 163

Бухалка по сървъра

автор:Валентин Георгиев

visibility 110

/ брой: 163

Поуката

автор:Деси Велева

visibility 85

/ брой: 163

Еленко Божков: ЕС може да забави процедурата за "Белене"

автор:Мая Йовановска

visibility 82

/ брой: 163

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ