Цените на храните - едни нагоре, други надолу
Захарта и кренвиршите поскъпват на едро, а кашкавалът, сиренето, олиото и доматите - поевтиняват
/ брой: 7
В първата седмица на 2011 година цените на хранителните стоки се понижиха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) падна от 1,825 пункта преди Нова година до 1,8111 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Захарта поскъпва с 1,4 на сто, до 1,41 лева за килограм. Цената на олиото на едро се понижава с две стотинки - до 2,58 лева за литър. Брашното тип "500" запазва ценови равнища от 0,90 лева за килограм.
Обикновената кайма се продава средно по 4,81 лв. за килограм, а тази, произведена по стандарт "Стара планина", струва 7,62 лв./кг. Кренвиршите тип "Стара планина" поскъпват с 0,1 на сто, до 7,36 лв. за килограм. Кашкавалът "Витоша" поевтинява с 0,3 на сто и се продава по 10,30 лева за килограм. Цената на кравето сирене се понижава с 0,2 на сто, до 4,56 лева за килограм на едро. Яйцата се продават по 0,15 лева за брой.
Оранжерийните домати поевтиняват с 6,0 на сто - до 2,34 лева за килограм, допълва БТА. Оранжерийните краставици са с 3,8 на сто по-ниска цена и се продават средно по 2,27 лв./кг. Картофите поскъпват с 4,3 на сто и се продават средно по 0,72 лева за килограм. Цената на зелето се понижава с 2,0 на сто - до 0,48 лв./кг. Зрелият фасул поскъпва с 0,4 на сто и се продава средно по 2,30 лева за килограм. Цената на чесъна се понижава за седмицата с 1,6 процента - до 6,92 лв./кг. Ябълките се продават средно по 1,00 лев за килограм. Цената на лимоните се понижава с 4,5 на сто - до 1,28 лева за килограм.