БАБХ:
Само натуралният оцет става за туршии
/ брой: 183
В сезона на туршиите от Българската агенция по безопасност на храните предупреждават да четем внимателно етикетите на различните марки оцет, които се продават в магазините. Подходящ за туршии е единствено натуралният оцет, който съдържа много полезни вещества - аминокиселини, феноли и други. В него може да има единствено Е 150 - карамел, и това трябва да е посочено върху етикета. Използването на калиев перманганат, който е силен окислител, е абсолютно забранено.
Имитиращите продукти трябва да се избягват. На техните етикети пише, че това са овкусители, подкислители, подправки за туршии и други. Те съдържат основно синтетична винена киселина, означена с Е 260, комбинирана с оцветители и аромати. Тези продукти не са подходящи за консервиране на зеленчуци. Причината е, че с тях ферментацията не може да с извърши и туршиите се развалят.