27 Април 2024събота00:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Роман

Пан Юлян - млада жена, потеглила на пътешествие към себе си

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 33

Историята на Пан Юлян, една от най-талантливите и провокативни китайски художнички на ХХ век, разказва Дженифър Коуд Епстайн в "Художничката от Шанхай" (издава "Прозорец" в превод на Йолина Миланова).
Пан е деветгодишна, когато загубва родителите си, а скоро след това вуйчо й я продава за проститутка. Години наред животът й е изпълнен с насилие и борба за оцеляване. Един ден съдбата най-неочаквано я среща с млад джентълмен, който й помага да опознае света извън публичния дом, а по-късно и извън границите на родния й Китай. Където и да отиде, Юлян е въвлечена в суровата реалност на политиката, във вихъра на изкуството и любовта. Учила в Шанхай и Париж, тя е първата китайска художничка, която рисува в западен стил. Модернистичният подход и свободомислието й скандализират консервативното шанхайско общество, но са радушно приети във френската столица, където тя прекарва голяма част от живота си.
Авторката разкрива света на жената зад голите автопортрети в стила на Сезан на фона на разказа си за Китай от първата половина на ХХ в. и за една култура, белязана от потисничество. Описва разцъфтяването на таланта в репресивни условия, като изгражда хипнотичния портрет на млада жена, потеглила на пътешествие към себе си - пътешествие, което я среща с любовта и развива таланта й въпреки всички превратности по пътя й.
Епстайн уточнява, че този роман, макар да се позовава на живота и творчеството на мадам Пан Юлян и да се придържа към основните моменти в биографията й (отразени в писмени източници като учебници, вестникарски публикации, есета и критични отзиви), е все пак преди всичко художествена измислица, плод на въображението.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ