Евродепутат иска забрана на палмовото масло в млечните продукти
/ брой: 46
Българският евродепутат Момчил Неков настоява за промени в българското и европейското законодателство, с които да се забрани използването на палмово масло в производството на млечни продукти. В момента има изискване само за отбелязването в съдържанието в етикета. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработените растителни масла и по-специално палмовото масло, съдържат генотоксични и канцерогенни замърсители. Те се образуват по време на рафиниране или при високи температури и крият риск за здравето. Бебетата например са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище чрез храните за кърмачета.
Неков е един от авторите на писмен въпрос до Европейската комисия, в която на законодателния орган на ЕС се поставя въпросът за приемане на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения в палмовите масла с оглед на защитата на човешкото здраве. Суровината намира приложение освен в млечната индустрия, но и в производството на бисквити, закуски, солети, соленки и десетки други храни. В детските храни палмовото масло представлява потенциален здравен проблем, особено за децата и младите хора, както и за всички онези хора, които консумират храни, богати на палмови мастни киселини.
Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент прие поправки в становището относно палмовото масло, част от които са предложени от Неков. Според една от промените държавите членки се призовават да следят за стриктното спазване на законодателството относно безопасността на храните и обозначаването на продукти, в производството на които се използват растителни мазнини, каквато е и палмовото масло.
През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло, цифрата е сходна и за 2015-а. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко. Страните, от които България внася, са Индонезия, Малайзия, Египет и Гърция. Азиатските държави са световните лидери в производството на палмово масло, а южната ни съседка е вносител на суровината, която освен в хранително-вкусовата промишленост намира приложение и в производството на био дизел.