Здраве
Народна медицина
Подправка за трудно смилаеми тлъсти меса и риби помага на неврози
/ брой: 44
Латинското име на растението е Melissa officinalis L., а българското народно - маточина, маточник, лимонче, пчелник. Важно е да се знае, че когато се ползва като подправка на гозби, се слага във вече готовото ястие, защото при термична обработка ароматът на маточината изчезва. Използва се при приготвяне на болета, сладка и ликьори.
Многогодишното тревисто растение с приятна лимонена миризма произхожда от земите около Средиземно море. Как е дошла у нас трудно е да се каже. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна. Използват се листата и цъфтящите връхни части на стъблото. Има успокояващо нервната система действие, както и спазмолитично-антиспастично, болкоуспокояващо и противогърчово. Стимулира апетита и процесите на храносмилането, потиска гаденето и повръщането.
Прилага се при неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена; при полова възбуда, смилателни нарушения от неврогенен произход; при високо артериално налягане, виене на свят, нередовна менструация.
За подобряване на функциите на стомаха и червата се приготвя извлек от 1 равна с.л. маточина, която се залива с 250 мл хладка вода (35 градуса), кисне се 3-4 часа и се прецежда. Разделя се на 3 порции и се приема сутрин, обед и вечер половин час преди ядене.
Може да се използва и 2-3 капки етерично масло на бучка захар преди хранене 2 пъти дневно. Маточината съдържа до 0,30% етерично масло (oleum Melissae).