Здраве
Витамин В3 при паркинсон?
/ брой: 24
Витамин ВЗ или известният като ниацин (ниацинамид, никотинамид, никотинова киселина), може да се окаже начин за стабилизиране на състоянието на хората с ранна фаза на болестта на Паркинсон. Това сочи проучване на екип токсиколози от университета в Лестър, Великобритания, пише ScienceDaily. Витаминът е едно от най-устойчивите вещества в група В - издържа на висока температура и окисляване, се съдържа в по-големи количества във фъстъци и бадеми, в телешкото, пилешкото и в свинското месо, в бирената мая, черния дроб, млякото, скаридите, овесените ядки, слънчогледовите семки, в много от зеленолистните зеленчуци, в стъблата на целината.
По време на лабораторните изследвания с плодови мушици с мутация, която имитира човешкото заболяване, видяхме, че ниацинът по някакъв начин помага за задържането на процесите на дегенерация на невроните, обяснява водещият изследовател д-р Мигел Мартин. Учените допускат, че такъв ефект ще се прояви и при хора с дегенеративното заболяване.
Болестта на Паркинсон се случва, когато допаминергични неврони в част от мозъка, наречена субстанция нигра, дегенирарат. Този процес на унищожаване на невроните, които произвеждат допамин, в началото остава незабелязан. На какво се дължи дегенерацията, медицината все още не знае.
Допаминът регулира десетки психически и физически процеси в организма. Първите видими симптоми на болестта на Паркинсон са треперене на ръцете в покой. Треморът най-ясно се забелязва в пръстите на ръцете. На следващ етап се проявяват и други симптоми, свързани с движенията и походката. Поради все по-напредващите промени в мозъка се добавят и прояви на когнитивните дефицити. Приблизително 1/4 от хората с късен паркинсон развиват деменция.