Яйца за преработка се продават като пресни
Прозводителите обещаха, че няма да повишават цените по Великденските празници
/ брой: 70
Вносни яйца, предназначени за преработка, се преопаковат в България и се продават като пресни, алармираха вчера от Съюза на птицевъдите в България. Производителите съобщиха, че срокът на годност е 28 дни от датата на снасянето, а не от датата на пакетирането. От съюза настояват за по-стриктни проверки в търговската мрежа преди Великденските празници. Българските яйца се продават на загуба заради скъпите фуражи, с които се изхранват птиците. Вече има 4 фирми за яйца, които са фалирали, обяви вчера председателят на птицевъдния съюз Борис Стоименов.
В същото време на щандовете у нас има полски яйца, които се продават на цена по-ниска от производствената, каза Стоименов, според когото това се обяснява с факта, че фирмите-вносители не плащат ДДС и така правят дъмпинг на пазара. Заради това птицевъдите настояват за спешна среща с министъра на земеделието Мирослав Найденов. Във връзка с това вчера директорът на агенцията по храните Йордан Войнов обясни, че има голяма партида яйца внос от Полша с изтекъл срок на годност. Агенцията ще провери дали те са попаднали в търговската мрежа предвид предстоящите празници.
По Великден производителите няма да вдигат цените на яйца и пилешко. А ако има оскъпяване, то ще бъде заради по-голямата печалба на търговците. Ако някой хипермаркет увеличи цените на яйцата или месото за Великден, това няма да се дължи на производителите - категорично заяви Борис Стоименов. Той изрази тревога, че в много от търговските вериги няма намаление на цените и каза, че около 40% от продажните цени се фактурират от търговците. За Великден ще има достатъчно пресни български яйца с бяла и кафява черупка, както и птиче месо, гарантира Стоименов.
Шефът на съюза Борис Стоименов каза, че при проверки на ДВСК са били намерени и бракувани яйца с изтекъл срок, както и счупени и замърсени такива. Трудно е всеки камион да се проверява и затова асоциацията настоява да се засили контролът. По въпроса как да бъдат разпознати пресните яйца, той каза, че трябва да имат "лек блясък". Вкъщи това може да се провери чрез потапяне в чаша вода - най-прясното яйце потъва, средно прясното остава по средата, а ако е старо - плува отгоре.