26 Април 2024петък05:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Римейк от миналото"

/ брой: 198

автор:Велиана Христова

visibility 43

Образователният синдикат към "Подкрепа" иска в училището до VІІ клас да има оценка на поведението и когато се кандидатства за гимназия, примерният ученик да получава в бала си 4 точки бонус. Веднага си представям как някои учители и родителски организации ще рипнат против идеята. Това вече се е случвало. Опити да се въведат 4 оценки за поведение в училище бяха правени и през 2008-а, и през 2010 г., но едни родители от постоянното присъствие веднага рипнаха, че това било "римейк от миналото", а мерките срещу непослушните трябвало да бъдат "включващи", сиреч - да стимулират детето да спазва правилата и да уважава общността. Но новите закони не стигнаха до НС и понеже мерките ни са все "включващи" и "приобщаващи", по време на часовете в някои класни стаи се вдига врява като на пазара, звънят джиесеми, учениците си разменят "секси" есемеси и псувни, а учителката се чуди, ако изхвърли някого в коридора, дали той или бащицата му няма да я натупат в прекия смисъл на думата.
Някога лошата дисциплина в училището беше изключение, сега е правило. Някога в гимназията на целия клас ни намалиха поведението - тъй както бяхме с най-високия успех, щото отказахме да издадем кой внесе бутилка вино в училище преди Нова година, но в 12-и клас ни го вдигнаха, защото иначе нямаше да можем да кандидатстваме за студенти. Сега учениците се разхождат с бутилки бира, че и с "твърдо гориво" в ръка, но на никого не му пука. В края на годината класният пише някаква характеристика на детето, дето уж включва и дисциплината му, но кой ли й обръща внимание? А учител стана рискова професия. Така е, защото 25 години дисциплината в училището и изобщо възпитанието в училище са заклеймени като остаряло социалистическо явление. Хулиганстването в училището, по улиците, в автобуса е едва ли не норма на поведение и повод за парадиране.
Лошата дисциплина е една от основните причини за лошите резултати в образованието. Затова трябва да се търсят всякакви начини поведението да стане част от самото възприятие за училището. Няма лошо един от тях да са 4 бонус точки при приема в гимназия. Няма лошо дори вместо уроци по "включване" да има уроци за елементарните правила на обще-житието и за това, че сред хора не се живее като в джунглата. Че на съсухрена бабичка или на бременна жена в автобуса се отстъпва място. Да, и това е римейк от миналото. Наивно е да мисля, че закърмените с доходоносни евроклишета за интерактивно обучение или за мултикултурно интегриране ще ме разберат. Но преди да бъдем мулти-културни, трябва да сме поне културни, нали? Затова в МОН по-добре да мислят над идеята за "римейка".   

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ