24 Март 2019неделя16:05 ч.

Здраве

Зимните алергии

/ брой: 248

автор:Дума

visibility 517

За някои може да е изненада, но и зимата е сезон на алергиите. Има хора, за които снегът е алерген, за други - дрехите, а за трети - студът.

Кожените палта с естествен и изкуствен косъм отдавна са признати от дерматолозите за едни от най-алергичните дрехи. Мнозина често кихат, постоянно се оплакват от хрема и ходят със зачервени очи, като винят за това студеното време и своя слаб имунитет. В действителност това е банална алергия, предизвикана от кожените палта. Изследвания показват, че причината за нея е 

формалдехидът

който все още се прилага в кожарската промишленост и в оцветителите - ако носите боядисано кожено палто. Затова, ако нямате домашен любимец, защото страдате от алергия към животните, по-добре не си купувайте и кожено палто, съветват алерголозите.

Студът

също може да се окаже алерген. Кожата се покрива с мехури или се зачервява. Тези проблеми започват, когато човек се стопля, след като е прекарал повече време на студено. Това може да се дължи и на криоглобулините - протеини от групата на антителата. Криоглобулините в кръвта стават активни под въздействието на студа и освобождават специфични вещества (анафилотоксини), предизвикващи повреждането на тъканите. При подобен проблем човек се нуждае от сериозно лечение и трябва да се обърне към имунолог.

Студът може да предизвиква и

дерматит

при който се нарушава храненето на откритите участъци на кожата - лице, уши, а кожата става суха. Отново е необходима лекарска помощ. Често лечението е комплексно и се назначават витамини А, С, Е, РР, както и препарати, които подобряват периферното кръвоснабдяване, както и антихистамини по преценка на лекаря.

Твърди се, че към студова алергия са склонни младите хора и предимно жените, както и дамите в климакса и податливите на дисфункция на яйчниците и хормоналните заболявания. Симптомите на студовата алергия са главоболие, дискомфорт в очите, парене и сърбеж по кожата. При такъв проблем човек трябва да внимава да не се излага на силен студ, а преди излизане навън да маже откритите части на тялото си с мазен крем.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56