17 Февруари 2019неделя09:29 ч.

Книги

Живописни места от Видин до Силистра

Пътеводителят "От Балкана до Дунав" ще бъде представен във "Photosynthesis"

/ брой: 27

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 363

Защо си струва да пътешестваме в Северна България? Какви изненади крие крайдунавският регион? Колко богато е природното и културното разнообразие в земите на север от Стара планина? Тези и още теми, свързани с Дунавска България, ще разискват авторите на пътеводителя "От Балкана до Дунав" (ИК "Сиела") Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов на 18 февруари от 19 ч. в столичното кафе-галерия "Photosynthesis". В представянето ще вземе участие и Надежда Павлова - фотограф и куратор в галерията.

Пътеводителят за Дунавска България излезе през декември 2018 г. и бе представен официално в Русе и Свищов. Книгата разказва редица слабо известни факти за региона на север от Стара планина и разглежда множество живописни места от Видин чак до Силистра. По пътя си тримата автори се отбиват и през Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград - все места, свързани от векове с голямата река. Опера на Белоградчишките скали, летене с балон край Видин, участие в ежегоден рибен фестивал в Бръшлен и разходка с каяк до Дунавските пясъчни острови са едва малка част от десетките забавни неща, които можете да правите в Северна България.

Освен посоки за пътешествия, книгата съдържа информация за етнографските групи в различните райони, за природното богатство и биоразнообразието по бреговете на Дунав, за лозята, виното, храната, традициите и др. Посочена е също полезна информация - кога е подходящо да се посети всеки район, къде да отседнем, какви културни, исторически и природни забележителности можем да видим, като е обърнато внимание и на дунавските ни съседи Сърбия и Румъния.

Двама от авторите вече имат зад гърба си два пътеводителя: "Селата в България. Посоки за туризъм и култура" и "Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България". Това са психологът и основател на платформата за селски туризъм RuralBalkans Гавраил Гавраилов и лицензираният туристически водач Михаил Михов. В третата им съвместна книга към тях се присъединява и журналистката и авторка на платформата Severozapazenabg.com Весела Николаева. Тримата ще разкажат от първо лице какво си струва да посетим и да преживеем в региона, свързан географски и исторически с Дунав. Гостите на събитието ще имат възможност да дегустират от биосертифицираните вина на Албена Симеонова от района на Никопол.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32