16 Ноември 2018петък14:47 ч.

Снимка Спортал

Жълт и червен картон за Стоичков при представянето на новата му книга

Трима президенти уважиха представянето на книгата "Христо Стоичков. Историята"

/ брой: 215

автор:Мони Георгиев

visibility 385

Испанският футболен съдия Урисар Аспитарте беше специален гост на представянето на автобиографичната книга на Христо Стоичков. Баският арбитър стана особено популярен и извън пределите на Испания, след като през 1990 г. побеснелият българин го настъпи, недоволен от отсъжданията му в "Ел Класико". За бруталното провинение Камата първоначално бе изваден за половин година от футбола. Историята е сред най-емблематичните в славната кариера на единствения българин, спечелил "Златната топка". 74-годишният Аспитарте направи голям подарък на Модерния ляв при представянето на книгата "Христо Стоичков. Историята". Освен че уважи промоцията, той подари на автора й жълт и червен картон, връчени му от Баската футболна федерация по случай 100-годишнината от основаването й. Камата на свой ред също извади червен картон и дружески го подаде на бившия испански топ съдия. 

„Имам голям опит и имам заслуги, които надминават това настъпване. Но нещата така се раздухаха, че мои близки се обаждаха да ме питат за здравето. Връщайки се към онзи ден, си спомням едно остро влизане на Чендо в краката на Стоичков. Не му вдигнах картон обаче. Йохан Кройф протестираше, казах му да не го прави, заради напрежението. Холандският треньор на Барса искаше да накара и публиката да протестира. Казах му, че ще го изгоня. Извадих червен картон на Кройф, после дойде Стоичков и направи един жест с потупване по бузата, който в Испания означава "много нахален, много нагъл". В този момент ме заграждат всички от Барселона. Тогава Христо се приближи и ме настъпи. Наложи се да ми окажат помощ, започнах да куцам, това се вижда и на видеото“, припомни инцидента Аспитарте. „Тогава наказаха Христо за 6 месеца, първоначално, и ме викаха няколко пъти да обяснявам. Той се разкая след това, затова винаги съм го защитавал и му намалиха наказанието. След това участвах в няколко предавания с него и трябва да кажа, че имате една великолепна личност извън терена. Това ми даде възможност, аз и други в Европа, да опознаем какъв отзивчив човек е Христо извън терена“, допълни реферът. 

"Искам да благодаря на всички. За мен няма значение кой е от ЦСКА, Левски, Славия, Черноморец, Габрово, Хасково. Аз не забравям, че когато дойдох в националния отбор, един от първите, които ми подадоха ръка, бе Наско Сираков. Всички са част от играта. Не съм спестил нищо за никого. Това е книга и за младото поколение, което идва. За да видят, че всичко, което аз съм извървял като път, е постигнато с много труд и лишения. "Златната топка" не е моя, тя е на цяла България - на моите приятели, на моето семейство", каза Стоичков, който е и единственият българин, печелил финал на Шампионска лига.

Събитието в елитен столичен хотел беше уважено от около 500 гости, сред които трима президенти на България - Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Да окажат почит към най-успелия българин във футбола дойдоха още Стефка Костадинова, Наско Сираков, Гриша Ганчев, Тодор Батков, Георги Иванов - Гонзо, Христо Бонев, Петър Зехтински, Димитър Пенев, Петър Жеков, Георги Димитров-Джеки, Георги Велинов, Пламен Марков, олимпийските и световни шампиони и медалисти Таня Богомилова, Мария Гроздева, Катя Дафовска, Жени Раданова, Любо Ганев, плеяда бивши и настоящи "червени" футболисти, политици, артисти и лекари. 

Книгата на издателство "Софтпрес" е в съавторство с журналиста Владимир Памуков и е на цена 25 лв.

 

 

 

 

 

 

 

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223