19 Юли 2019петък20:09 ч.

Земеделци печелят голяма част от делата за субсидии

Въпреки съдебните решения, в полза на фермерите те може да не получат обезщетения

/ брой: 114

автор:Мая Йовановска

visibility 447

Земеделците печелят близо половината от делата, заведени по техни жалби срещу актове за схеми и мерки по директните плащания. При заведените дела по двете Програми за развитие на селските райони (ПРСР) фермерите са спечелили между 30 и 35% от тях. Това става ясно от отговор на министъра на земеделието Десислава Танева на въпрос от народните представители от "БСП за България" проф. Светла Бъчварова и Даниел Йорданов. Двамата депутати поставиха в края на май питане за неизплатените обезщетения по съдебни дела, спечелени от земеделски стопани.
"Много от случаите, при които са наложени санкции на земеделските стопани, са обжалвани по съдебен ред. Голяма част от заведените дела са в полза на бенефициентите, но въпреки съдебните решения на са извършени плащания от МЗХГ и ДФЗ", пишат двамата депутати от левицата. Те поискаха от Танева информация какъв е броят на делата, спечелени от земеделските стопани по директните плащания и по ПРСР. Както и изплатени ли са дължимите обезщетения и ако не, какви са причините.
За директните плащания за кампании в периода 2015-2018 г. са образувани общо 423 съдебни дела заради пълен или частичен отказ от изплащане на финансова помощ. От отговора на Танева става ясно, че по тях са постановени 113 съдебни акта, от които в полза на ДФЗ са 60, а в полза на земеделците - 53. Министърът пише, че във връзка с влезлите в сила 53 съдебни решения са предприети действия за изпълнението им. Според Танева няма съдебно решение, което да не е изпълнено или да не е в процес на изпълнение. Министърът обаче обяснява, че спечелените от фермерите дела не във всички случаи постановявали изплащане на суми по тях. В преобладаващия брой дела подаденото заявление се връща за преразглеждане на административния орган при спазване на указанията, дадени от съда. Част от делата изисквали преиздаване на обжалвания административен акт с включени допълнителни мотиви за издаването им, обяснява Танева. И така по спечелените от фермери 53 дела за директни плащания само в 19 случая са извършени преизчисления и оторизация на субсидии. В други 32 случая са издадени или са в процес на издаване нови уведомителни писма с допълнителни мотиви според изискванията на съда, а две съдебни решения са на етап обработка.
Делата по схемите и мерките от двете ПРСР - за програмния период 2007-2013 и за този 2014-2020 г., са повече. Общо образуваните дела по двете програми, включително по мерките 6.1 и 6.3, са 1772. Приключилите са 1078 дела, от които в полза на ДФЗ - 674, а в полза на бенефициентите - 404. Висящи са 694 дела. При всички случаи на отмяна на административен акт съдът връща преписката за ново разглеждане от ДФЗ със задължителни указания по прилагането на закона. Танева пише, че от страна на ДФЗ са предприети всички необходими действия за изпълнението на постановените съдебни решения, като са издадени или са в процес на издаване нови административни актове.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ