22 Октомври 2019вторник09:56 ч.

Земеделци печелят голяма част от делата за субсидии

Въпреки съдебните решения, в полза на фермерите те може да не получат обезщетения

/ брой: 114

автор:Мая Йовановска

visibility 753

Земеделците печелят близо половината от делата, заведени по техни жалби срещу актове за схеми и мерки по директните плащания. При заведените дела по двете Програми за развитие на селските райони (ПРСР) фермерите са спечелили между 30 и 35% от тях. Това става ясно от отговор на министъра на земеделието Десислава Танева на въпрос от народните представители от "БСП за България" проф. Светла Бъчварова и Даниел Йорданов. Двамата депутати поставиха в края на май питане за неизплатените обезщетения по съдебни дела, спечелени от земеделски стопани.
"Много от случаите, при които са наложени санкции на земеделските стопани, са обжалвани по съдебен ред. Голяма част от заведените дела са в полза на бенефициентите, но въпреки съдебните решения на са извършени плащания от МЗХГ и ДФЗ", пишат двамата депутати от левицата. Те поискаха от Танева информация какъв е броят на делата, спечелени от земеделските стопани по директните плащания и по ПРСР. Както и изплатени ли са дължимите обезщетения и ако не, какви са причините.
За директните плащания за кампании в периода 2015-2018 г. са образувани общо 423 съдебни дела заради пълен или частичен отказ от изплащане на финансова помощ. От отговора на Танева става ясно, че по тях са постановени 113 съдебни акта, от които в полза на ДФЗ са 60, а в полза на земеделците - 53. Министърът пише, че във връзка с влезлите в сила 53 съдебни решения са предприети действия за изпълнението им. Според Танева няма съдебно решение, което да не е изпълнено или да не е в процес на изпълнение. Министърът обаче обяснява, че спечелените от фермерите дела не във всички случаи постановявали изплащане на суми по тях. В преобладаващия брой дела подаденото заявление се връща за преразглеждане на административния орган при спазване на указанията, дадени от съда. Част от делата изисквали преиздаване на обжалвания административен акт с включени допълнителни мотиви за издаването им, обяснява Танева. И така по спечелените от фермери 53 дела за директни плащания само в 19 случая са извършени преизчисления и оторизация на субсидии. В други 32 случая са издадени или са в процес на издаване нови уведомителни писма с допълнителни мотиви според изискванията на съда, а две съдебни решения са на етап обработка.
Делата по схемите и мерките от двете ПРСР - за програмния период 2007-2013 и за този 2014-2020 г., са повече. Общо образуваните дела по двете програми, включително по мерките 6.1 и 6.3, са 1772. Приключилите са 1078 дела, от които в полза на ДФЗ - 674, а в полза на бенефициентите - 404. Висящи са 694 дела. При всички случаи на отмяна на административен акт съдът връща преписката за ново разглеждане от ДФЗ със задължителни указания по прилагането на закона. Танева пише, че от страна на ДФЗ са предприети всички необходими действия за изпълнението на постановените съдебни решения, като са издадени или са в процес на издаване нови административни актове.

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 173

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 137

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 131

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 202

Изтича срокът на примирието в Сирия

автор:Дума

visibility 37

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 147

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 181

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 202

Путин ли е новият господар на Близкия изток?

автор:Дума

visibility 10

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 340

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 111

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ