17 Януари 2022понеделник02:39 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Мнение

Защо сме лидер по социално неравенство?

Изходът е промяна на данъчната система, а не помощи заради цените на тока и горивата

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 432

Д-р Ганчо ПОПОВ


Виждаме много добре докъде е стигнала страната ни по отношение на бедност-богатство. Знаем защо България е водеща не само в ЕС, а може би и в света, по социално неравенство. Знаем и как бяхме доведени дотук. Ще си послужа с конкретна информация, а пред фактите и боговете мълчат. 

По данни от Евростат, през 2019 г. разликата между 10% бедни и богати в Европа е била 8,5 пъти, в съседните нам страни - 6,1 пъти, а в България - 13 пъти. Пак по данни на Евростат, но вече за 2021 г., разликата между 10% бедни и богати за Европа от 8,5 намалява на 5,5, а за България - напротив, нараства от 13 на 15 пъти.

Но трябва да се имат предвид и корупционните практики, с които сме пословични, като сивата икономика, плащането в плик на ръка, такса спокойствие и порочната практика за укриване на данъчни задължения. Примерно за периода 2009-2019 г., по данни на НАП, към 50 милиарда са отписани като несъбираеми, така разликата между 10% бедни и богати реално е към 25 пъти. 

Това е рекорд за Гинес 

постигнат за малко над 20 години!

А страната ни вече 15 години е член на ЕС. Защо, уважаеми господа, по този социален проблем не сме в синхрон с политиката на ЕС? И тук е необходимо да вметна, че не само ЕС, но и САЩ, и Китай заявиха пред света политики на намаляване на разликата между бедност и богатство в техните страни. 

Тъй като този проблем е много болезнен не само за 2 200 000 пенсионери и 700 000 бедни работещи, но и за над 70% от населението на страната, ще си позволя да предложа конкретна официална информация къде сме ние в световните класации по проблема бедност-богатство.

По коефициента на Джини, който се използва за статистическа характеристика на разпределението на благата в едно общество, България е с коефициент 39,6. Това ни отрежда последно място сред 32 държави в Европа за 2018 г. Ето и данни за някои близки до нас страни. Словения е с коефициент 23,4, но, забележете - там минималната пенсия по същото време е 1000 лева. Чехия е с коефициент 24,00, Унгария - с 28,00.

Ще цитирам информация и за неравенството по Индекса на човешкото развитие. Той се прилага от програмата на ООН за развитие. Страните в света се подреждат по следните критерии: 

1. Продължителност на човешкия живот.

2. Знания, измерени с показател от грамотността на възрастните и продължителност на училищното образование.

3. Реален доход на човек от населението.

През 1987 г., когато за първи път ООН мери по показател "Индекс на човешкото развитие", България е на 27-о място от 130 държави, а по данни за 2004 г. България вече е на 54-то място. И още - неотдавна Евростат публикува информация за 

фактическото индивидуално потребление

на стоки и услуги в страните от ЕС. И тук сме на последно място. Начело са Люксембург, Германия, скандинавските страни. Забележете, това са страни с високи норми на преки данъци, които плаща основно бизнесът.

В тази връзка е необходимо да се напомни, че ние над десет години сме страна с най-ниски преки данъци, подоходен и корпоративен от 10% и данък дивиденти от 5%, плащани от бизнеса. И в същото време - с най-високи косвени данъци, ДДС на лекарства и продукти от първа необходимост и акцизи на горивата, които плащат всички граждани на държавата.

В резултат на тази данъчна политика, която не се променя, България е на първо място по бедност и по социално неравенство! Тук най-лошата новина, която чух от господата Петков и Василев като министри във второто служебно правителство на президента Радев, е, че няма да се променят данъците, които ни доведоха до световен рекорд по разликата между бедност и богатство.

Няма да променят данъците, най-ниските в Европа преки данъци за бизнеса, без необлагаем минимум за минимални заплати и доходи. Няма да се променят най-ниските преки данъци, които се отнасят за 3 до 5% от богатите българи. Няма да се променят най-високите косвени данъци, ДДС и акцизи, които плащат всеки ден пенсионерите и бедните работещи при покупка на лекарства, хранителни продукти и горива. Тези данъци плащат и милионерите, но това за тях са трохи. И в резултат бюджетът на държавата се прави на 2/3 от косвени данъци и само на 1/3 от преки данъци, плащани от богатите. А имаме вече и милиардери бизнесмени. Да им е честито!

Ще предложа малко 

информация за данъчното облагане

в ЕС и у нас и за възможността за намаляване на неравенството между 10% бедни и богати. Ако се обложат с процент от 10 до 35 (а защо не като в Португалия и Словения - до 55%, или в скандинавските страни - до 50%) доходите не на малките и средните предприятия, а на милионерите и милиардерите предприемачи, на още 140 000 бизнесмени, които формират подоходен данък, данък дивиденти, данък от наеми, авторски права, хазарт и т.н. Още колко милиарда ще се внесат с това в бюджета! И още - в някои страни в Европа се плаща и 30% подоходен данък за разликата между покупна и продажна цена на недвижимо имущество. У нас нашумя случай за имот, купен за 2000 лева, а подаден за 2 милиона. И това не е единствен случай. А цинично ниският данък дивидент - той бе до неотдавна 7%, но бе намален на 5%. А този данък в кралство Люксембург е до 50%, но там минималната заплата е 2080 евро.

Корпоративният данък у нас също е 10%, докато в страните от ЕС е примерно във Франция - 36,7%, в Белгия - 34%, в Испания - 30%, в Италия - 31,4%, и т.н. При една промяна и от тук могат да се внесат в бюджета нови милиарди - при достигане на средноевропейските норми на пряко данъчно облагане в хазната на България ще влизат годишно допълнително към 13 милиарда лева.

Ако се гласуват и строги закони, които да ограничат до санитарен минимум корупционните практики, примерно законова забрана за продажбата на фирми със задължения към НАП, НОИ, към персонала и към други компании - ето нови приходи в бюджета на държавата.

Изходът от положението ни е промяната на данъчната система, а не помощи заради цените на тока и горивата.

Крайно време е България, страната с пословична бедност, в резултат на която жителите на страната живеят най-кратко - 10 години по-малко от испанци и италианци, да се присъедини към политиката на ЕС за борба с бедността. 

Даването на 

заслужени достойни пенсии

на майките и бащите на нацията, изградили тази страна, е въпрос на политически решения. Затова ще си позволя пак да се позова на Евростат. БВП на човек в България за 2020 г. е 23 741 щатски долара. За минимална пенсия от 350 лева правителствено решава да задели за пенсии 1,17% от БВПЧ. В същата 2020 година в Сърбия БВПЧ е значително по малък - 19 767 щатски долара, но с правителствено решение се заделят 4,15% от БВПЧ за пенсии и минималната пенсия е 780 лева. Сходна е ситуацията и в Северна Македония. При още по-нисък БВПЧ през 2019 г. (16 246 щатски долара) с правителствено решение за пенсии се заделят 4,07% от БВПЧ и минималната пенсия е 600 лева. В Румъния при БВПЧ от 29 555 щатски долара за 2020 г. се заделят 3,05% от БВПЧ за пенсии. И там минималната пенсия е 900 лева.

На основание на всичко казано дотук, съм категоричен, че минималната пенсия за осигурителен стаж за 2022 година трябва да бъде 600 лева - колкото получават българите в братска Северна Македония! А за 2023 г. сумата трябва да стане колкото в Сърбия - страна, преживяла три войни и ембарго. Безплатни лекарства по рецепта от лекар, а на свободна продажба - със 7% ДДС, безплатни медицински услуги за платилите осигуровките си, както е в повечето страни в ЕС. 

Пределно ясно е, че по въпроса за достоен живот на пенсионерите фактор е не липсата на средства, а едно почтено решение на новото правителство на промените.

Недостигът на лекарства

автор:Аида Паникян

visibility 4

/ брой: 10

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 574

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ