27 Февруари 2021събота18:45 ч.

Американски войници в базата си в източната афганистанска провинция Херат

ГЛОБУС

Защо Байдън върна трансджендърите в армията

Според американски анализатори в армията на САЩ служат около 10 000 лица от сексуалните малцинства

/ брой: 27

visibility 523

РИА-Новости

Николай Протопопов 

Един от първите укази новият американски президент Джо Байдън бе отмени забраната транссексуалните хора да служат във въоръжените сили, която бе въведена от неговия предшественик Доналд Тръмп. Сега сменилите пола си американци, заедно с други представители на сексуалните малцинства, отново ще могат безпрепятствено да застанат в строя. 

Историята на проблема

Проблемът със сексуалните малцинства в американската армия възникна сравнително скоро: през последните десетилетия. По-рано този деликатен въпрос бе решаваше просто: военнослужещите, заподозрени в хомосексуалност, се изпращаха в цивилната сфера, без шумотевица, като те бяха лишавани от всякакви обезщетения и пенсии.

В средата на 60-те години на миналия век на американците с нетрадиционна ориентация беше поставяна диагнозата "разстройство на поведението". Те категорично не бяха допускани до военна служба. За някои това беше доста удобно. Немалко млади хора се представяха за хомосексуалисти, за да се отърват от армията по време на Виетнамската война.

Въпреки това имаше достатъчно представители на ЛГБТ общността, които искаха да бъдат под пагон. Още администрацията на Бил Клинтън сериозно се замислиха за отмяна на забраната. През 1993 г. беше приет законът ДНе питай, не казвайУ, според който гейовете могат да служат, ако не заявяват открито своите наклонности. На командването пък бе  забранено да изяснява сексуалната ориентация на подчинените.

През 2010 г., вече при Барак Обама, законът беше отменен. Това се дължеше на факта, че Пентагонът престана да разглежда хомосексуалността като психично разстройство. За гейовете и лезбийките вече няма ограничения. Малко по-късно бяха добавени трансджендъри, тоест онези, които по някаква причина смениха своя пол с  противоположния. 

Доналд Тръмп най-напред се захвана с транссексуалните хора: през 2017 г. той им забрани да служат в армията. В указа му се обясняваше, че войниците с диагноза "полова дисфория" изискват специални медицински грижи, лекарства и хирургически интервенции, което се отразява негативно на отбранителните способности на страната.

Постъпилите на служба трансджендъри, които според различни оценки наброяваха от 1500 до 6000, бяха оставени, но нови не бяха взимани. Това предизвика бурни дискусии и протести. Социални активисти и активни военнослужещи от ЛГБТ се обърнаха към съдилищата, инициативата на Тръмп беше блокирана и Пентагонът отложи забраната за неопределено време.

В същото време бе предприета поредица от проучвания, бяха свиквани експертни комисии и разработени методи за ДбезболезненотоУ изключване на трансджендърите от армията. В резултат указът влезе в сила едва през 2019 година. Тогава Тръмп заяви, че решението е взето "след дълги консултации с армейското командване и военни експерти".

ДАмериканското правителство няма да наема трансджендъри за каквато и да било длъжност - каза президентът. - Нашата армия трябва да бъде фокусирана върху съкрушителни победи и не може да бъде обременена с огромни медицински разходи и неразбории, които са неизбежни при трансджендърите на военна служба.У 

Политическите игри

Но след избирането на Джо Байдън за президент армейският живот на малцинствата, включително транссексуалните хора, започна да се подобрява. Забраната на Тръмп продължи по-малко от година. Новият ръководител на Белия дом наскоро подписа заповед, според която Двсеки американец, годен за служба във въоръжените сили на САЩ, има право на товаУ. Вашингтон смята, че полът не трябва да пречи на военната служба, защото силата на Америка се крие в многообразието. Според Виталий Каберник, водещ експерт в Центъра за военно-политически изследвания, решението на Байдън е преди всичко имиджово: "Тук опитите за заиграване с електората са вторични. От новите възможности ще се възползват немного хора и предимно не от патриотични подбуди, макар че това се поднася именно така, а заради социалните облаги, предоставяни от армията на САЩ: дотации за висше образование или предимства за кариера в държавата.

Експертът отбеляза, че електоратът на Байдън се състои не толкова от онези, които отстояват половата идентичност и правата на ЛГБТ, а от хора, които гласуват против Тръмп. Затова новият указ едва ли ще увеличи значително популярността на новия президент. ДТакива радикални стъпки няма да предизвикат голяма подкрепа, но едва ли ще отблъснат хората. Тук е по-важен е медийният ефект и гръмките приказки за равенство, докато електоралните рискове са минимални. Радикалните консерватори сред избирателите на Байдън и без това не са немногоУ, убеден е Каберник.

Според последните изследвания на американски анализатори в момента има около 10 000 транссексуални войници в активна служба и в резерв. При това те имат минимално въздействие върху бойната готовност и сплотеността на частите. Бюджетът за транссексуални хора не е много по-скъп, дори ако се отчете, че те се нуждаят от определени лекарства и операции, които държавата е длъжна да им осигури. 

Срам от разкриване

Ръководителят на Военно-техническото дружество Алексей Мигалин смята, че от военна гледна точка приемането на трансджендъри на военна служба е абсолютно неоправдана стъпка, която поражда много проблеми. "Преди всичко става дума за неуставни отношения. Военният персонал от двата пола често се оплаква от сексуално насилие. Колкото повече транссексуални и хомосексуални хора са във войската, толкова по-вероятни са подобни инциденти", убеден е експертът. 

Мигалин припомни, че командването на американската армия неведнъж е било уличавано в опити да замаже убийствата от неуставни отношения като военни загуби. По-специално военнослужещите в горещи точки са били изнасилвани и след това убивани от колегите. И това бе приписвано на врага. 

ДТранссексуалният човек най-вероятно ще бъде притискан, разсъждава Мигалин. Важно е да се разбере, че когато мъжът или жената сменят пола си, той/тя приема хормонални лекарства. Това често води до оплешивяване, до загуба на зъби и други здравословни проблеми, но най-важното е, че в един момент човек с неопределен пол, след нова кавга с други военнослужещи и изпитващ хормонален стрес, просто ще застреля колегите си. Или ще се самоубие".

Освен това експертът постави под въпрос ефективността на подразделенията с трансджендъри в реални боеве, където координацията на действията и взаимопомощта са особено важни. ДЕдва ли ще искате да помогнете на някой, който постоянно ви потиска, или, напротив, да се координирате с някой, когото не смятате за нормален човекУ, казва Мигалин.

Не е изключено, че е поради тези и други причини много представители на сексуалните малцинства в американската армия все още крият своите характеристики. Често техните бойни другари дори не осъзнават, че мъжът във военна униформа, който дълго време живее с тях в същата казарма, е бил жена по рождение. А някои трансджендъри и хомосексуалисти, участвали в големите военни конфликти в Афганистан, Ирак или Персийския залив, се разкриха едва, след като бяха прехвърлени в резерва или десетилетие по-късно. 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ