22 Август 2019четвъртък13:04 ч.

Концерт в музея

Започва фестивалът на изкуствата в дома на Борис Христов

Концерти, филми, изложби събират творци и публика от различни поколения през май и юни

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 531

XV фестивал на изкуствата "Борис Христов" (18 май - 28 юни) обединява проекти от областта на музиката и ги свързва с документалното кино и пластичните изкуства. Посвещението на 105-годишнината от рождението на Борис Христов е съчетано и с други посвещения на забележителни фигури в световната културна история: Клод Дебюси, Клара Шуман, отбелязва се и 120-годишнината на Панчо Владигеров. 

Фестивалът приобщава изпълнители от различни поколения. Дебюти на млади певци и инструменталисти от България, Бразилия, Турция, Колумбия и Япония има още в първата вечер. Пианистката Мартина Табакова представя "Виртуозна палитра" с музика на Панчо Владигеров, Шопен, Лист, Хиндемит и Бетовен (20 май). 14-годишната Ива Маринова посвещава програмата си "Песен за цигулката" на Панчо Владигеров и съчетава българските творби с европейското културно наследство (22 май). С "Възхвала на сонатата" - Моцарт, Шуберт, Парашкев Хаджиев, на фестивала дебютират цигуларката Диана Станчева и пианистката Павлина Радионова (3 юни). На 19 юни операта и оперетата се съюзяват в програма, в която тенорът Любомир Дамянов е поканил за партньор сопраното Елеана Константа от Гърция.   

Италианската педагожка, оперна певица и режисьорка Роберта Матели представя на 27 май млади таланти във вокалното изкуство с италиански канцонети; Йосиф Герджиков представя новото си откритие Николай Димитров - тенор, с интерпретация на вокалната миниатюра от XVI век до наши дни (28 май). В концерта "Барок и славянска музика" Йосиф Герджиков си партнира с младата Валентина Славова - мецосопран (20 юни). Известният оперен артист Петър Найденов обединява изявата на свои млади възпитаници в програмата "Сто процента Панчо Владигеров" (21 юни). Израз на благодарност към педагозите е вокалният фойерверк на Гергана Христова и Анна Карадимитрова с арии от Моцарт, Росини, Верди и Уебър, посветен на тяхната преподавателка - примата на Русенската опера Роза Митова.

"Доновете в операта", по идея на Владимир Маринов, извежда от сюжетния и музикално-драматургичен контекст отделни герои и обобщава техни характерни черти (17 юни). Специално създадена за фестивала е изявата под наслов "Винаги Ваша: Клара" - оригинална програма, посветена на 200-годишнината на Клара Шуман, по идея на пианистката и композиторка Мира Искарова.

Специално за форума Александър Хинчев пристига от Италия за клавирен рецитал, посветен на Борис Христов, с когото го свързват години партньорство на концертния подиум. В раздела "Детски ъгъл" участват деца изпълнители, които преживяват първите вълнения пред публика.

Фестивалът представя архивни кадри с Борис Христов, заснети негови участия като "Реквием" на Верди - Копенхаген, 1971, с Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и диригента Бруно Бертолети (28 юни); филми, създадени за великия артист, като "Писмо от Тоскана" на Ема Константинова и Георги Тошев (18 май). Изложбата на млади дизайнери "Костюмите, аксесоарите" се открива на 20 май.

По традиция фестивалът започва на 18 май - деня на рождението на Борис Христов (1914) и деня, в който той заминава за Италия (1942). Както винаги, този ден е с вход: живо цвете за Градината на Борис Христов.

Повишен риск от пожари в 14 области днес

автор:Дума

visibility 129

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 1288

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 200

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 171

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 307

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ