Замразените пилета - най-скъпи в Добрич и София
/ брой: 58
През изтеклата седмица цената на едро на замразените пилета е била най-висока в Добрич - средно 4,95 лв. за килограм. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Сред най-високите цени е била и тази в София - средно 4,70 лв. за кг. Най-евтино замразеното пиле се е продавало на едро в Бургас - между 2,90 и 3,20 лв. за кг, и в Ямбол - между 2,60 и 3,30 лв. за килограм.
Междувременно стана известно, че Европейският съюз е произвел 15,2 милиона тона птиче месо през 2018 година, което е нов исторически връх. Това представлява ръст от около една четвърт, или с 3,2 милиона тона повече от 2010 година насам, показват данни на "Евростат". През 2018 година около 70% от производството на птиче месо в ЕС е било концентрирано в едва шест държави членки. Най-голям дял е в Полша - цели 16,8%, следвана от Обединеното кралство - с 12,9%, Франция - 11,4%, Испания - 10,7%, Германия - 10,4%, и Италия - 8,5%.
В рамките на България през миналата година е било произведено 114,88 хиляди тона птиче месо, като това представлява увеличение с близо 11 хиляди тона спрямо годината по-рано (103,96 милиона тона през 2017-а). Въпреки че само в рамките на година производството в нашата страна се е увеличило с цели 10,5%, България остава на едно от последните места с едва 0,76% от общото производство на птиче месо в ЕС.