25 Март 2023събота15:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Закъсняхме

/ брой: 120

автор:Евгени Гаврилов

visibility 78

Евгени ГАВРИЛОВС пълна сила набира скорост информационна кампания на МРРБ за задаващия се пореден етап на програмата за саниране. За нея по Плана за възстановяване и устойчивост са заделени 1,4 млрд. лв. За разлика от предишната национална програма, сега допустими за саниране ще бъдат и сгради с три жилища.
Неотдавна бе публикуван доклад на "Българо-австрийска консултантска компания". Според него над 700 хиляди обитавани жилищни сгради у нас трябва да бъдат санирани през следващите незнайно колко години. Броят на обитаваните жилищни сгради е 1 365 898, като една четвърт от тях са напълно амортизирани и подобни мерки не са целесъобразни. Нужда от саниране имат 645 756 еднофамилни къщи, 54 533 блока, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития.
Основният недостатък на санирането бе пределно ясен още на старта - няма пари за всички. Изхарчените до момента по програмата 2 млрд. лв., които всички данъкоплатци ще трябва да платят в следващите години, стигнаха за жилищата на 340 705 души (общо 2020 сгради), което обхваща около 5% от населението на България и 4% от жилищата. Няма как тази програма да е социално справедлива, когато с парите на всички данъкоплатци се осигурява благото на минимална част, и то подбрано на принципа "кой превари, той натовари", а не след оценка на потребностите. Неофициални изчисления показват, че ако трябва да се санират жилищата на всички хора у нас, ще са необходими приблизително 40 млрд. лв., ако бюджетът харчи по 1 млрд. лв. на година в следващите 40-50 години.
Ако има някаква полза от милиардната програма за саниране, тя е, че бе проумяна максимата, че на този свят безплатен обяд няма. Затова в новия й вариант се предвижда някакво самоучастие.
А иначе се оказа, че обновяването на старите панелки е безвъзвратно закъсняло. То щеше да има някакъв смисъл, ако бе направено в началото на 90-те години, както стана в други бивши соцстрани. Тогава панелните сгради не бяха още толкова стари и имаше някакъв резон животът им да бъде удължаван. Сега това на практика е леко безсмислено.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 244

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 850

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 368

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1012

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 765

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ