15 Август 2020събота02:30 ч.

сн. www.velikoturnovo.info

Места

Зад кулисите на "Звук и светлина"

Мултимедийният спектакъл вече близо 35 години озарява крепостта Царевец във Велико Търново

/ брой: 145

автор:Альона Нейкова

visibility 1107

Да отидеш във Велико Търново и да не се потопиш в "Звук и светлина" - е все едно да посетиш Рим и да не видиш папата. Всеки, който има удоволствието поне за няколко дни да е в старата ни столица, се стреми да се наслади и на мултимедийното шоу.

Аудио-визуалният спектакъл е създаден от българо-чешки авторски колектив под ръководството на Яромир Хник и известния ни режисьор Въло Радев (1923-2001), заснел и исторически филм за старопрестолния град. Идеята на един от най-големите майстори на родното кино е предпочетена пред сценариите на писателите Серафим Северняк и Антон Дончев.

Същинската разработка започва на базата на макет на хълма Царевец, който в Прага се представя от наша правителствена делегация. А окончателното реализиране и запис на програмата се извършва в чехословашкото средище за изобразителни изкуства "Арт центрум".

Проектът трябвало да е готов и пуснат в експлоатация на 1 юни 1983 г., но е завършен през 1985 г. - по случай 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава. Първото представление става факт през ноември - на Димитровден. Продължава 8 минути и с него се доказва, че огромното уникално съоръжение от фина оптика и механика наистина работи. След като шоуто се доразвива и обогатява със светлинни и звукови ефекти, е предадено на община Велико Търново през 1988 г. И сега включва 630 километра кабели, 2400 цветни прожектора - на всяка светлинна точка има червен, син, зелен и жълт, разположени на 100 декара, 6 трафопоста с високо напрежение, 72 електрически табла с командна техника, 140 светкавици, шест камбани - създадени за 5 години в Чехословакия от фамилия Маноушек, тежки от 600 кг до 6 тона, 2 лазера (червен и зелен), аудио оборудване, компютърна централа и т.н.

Разработката, в чието реализиране са вложени над 10 млн. лева, е уникална като съвкупност от мултимедийни детайли не само за България, но и за Европа, категорични са специалисти. Представете си само колко е трудна поддръжката му - технически, а и организационно. За експлоатацията и представянето на проекта се грижи екип от 13 души, които са постоянно заети.

Чехите, участвали в изграждането на съоръженията и сътворяването на програмата, прогнозират, че шоуто ще е интересно на публиката в продължение на 12 години. Обаче вече над три десетилетия представлението предизвиква възхищението на зрителите, като се смята, че е видяно поне от 5 млн. души, пристигнали във Велико Търново от цял свят.

Спектакълът препраща към създаването на Българската държава от славяни и прабългари, нейното разрастване, падането под византийско робство, което продължава почти два века, освобождаването и Второто българско царство, когато фактически Търновград става столица. Със средствата на звука и светлината - зурни и синьо-зеления цвят, който обхваща хълма, се прави препратка към османското владичество. И макар че няма как да се игнорират стоновете - знак за тежкия живот на народа ни, всеки забелязва и червеното сърце, което продължава да тупти горе, да поддържа пламъка и постепенно да се множи, превземайки хълма - цялата държава, превръщайки се в символ на Възраждането... Програмата завършва с ортодоксалния химн "Многая лета!" - за старата столица, за България. Това тържествено песнопение често се подхваща от зрителите, вкличително и от станалите прави гости на специалната панорамна тераса (известна още като ВИП балкон), откъдето спектакълът се вижда най-добре. Думите и мелодията се чуват и от многохилядната публика, препълваща площад "Цар Асен I", и по-малките улички на Велико Търново в подножието на крепостта Царевец. Осветлението там по време на представлението се изгася, а движението на автомобили се отклонява по обходни маршрути, за да не се пречи на възможно най-оптималното възприемане на въздействащия спектакъл.

Дните, в които представлението може да се наблюдава безплатно - обикновено на национални празници или важни за града дати - предварително се обявяват на сайта www.soundandlight.bg. В друго време излъчването на шоуто може да се поръча от индивидуални клиенти или организирани групи. Подобни подаръци правят кумове за младоженци, семейства за някоя важна годишнина, близки се поздравяват за юбилеи... Добре е да се знае, че по време на платените излъчвания на площада не се чува нищо, аудиото е включено само за панорамната тераса, макар визуалната част и да се наблюдава от останалите хора, които гледат към хълма. А самата зала - остъклена и климатизирана - се намира точно зад Катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица".

"Царевград Търнов - звук и светлина" е достъпен през всички сезони, независимо от метеорологичните условия, категорични са от екипа на продукцията. Важното е само да няма изключително гъста мъгла, която да пречи на видимостта. Най-много спектакли има през лятото и в началото на есента, когато се е стигало до 3-4 представления на вечер, а досега регистрираните рекорди достигат 40 излъчвания на месец или 273 за година.

Необходимо е да се отбележи: въпреки широко разпространеното мнение, няма кратка или по-дълга версия на шоуто. Времетраенето му е 20 минути, като само 17 са реално видими, а останалите 3 са част от необходимата технологична подготовка за започването на представленията. Напук на твърденията, които може да чуете дори от някои опитни екскурзоводи, че по-рано в спектакъла са били включени конски тропот, викове или нещо друго, добре е да се знае: никой нищо не е премахвал от продукцията, това е абсолютен мит. Легенда е и сегашната липса на гласа на "разказвача". Всъщност впечатлението за наличието на диктор по време на програмата вероятно се е създало заради факта, че обяснението какво предстои да види публиката може да се чуе на различни езици преди началото на шоуто, както и в разпространяваното DVD. Но "четец" никога не е присъствал и не е бил предвиждан в оригиналния звук от крепостта. Тоест - това, което се вижда и чува сега, се реализира вече почти 35 години без каквато и да било промяна.

Наистина, налице е модернизацията на лазерите, включително и на червения, отсъствал в кратък период от време, но възстановен по проект с европейски средства през 2012 г. Също така вече не се използва магнетофон, а всичко се управлява с компютър. Но програмата винаги е била една и съща и не е променяна от започването на регулярните й излъчвания. Всичко е едно към едно с първоначалния замисъл на проекта.

Имайки предвид голямото количество електроенергия, която се консумира при транслацията на спектакъла, а също така необходимостта от материали, заплатите на персонала и т.н., не е възможно шоуто да се предоставя безплатно през цялата година, подчертават от екипа на програмата. А уникалната атракция не просто стана част от развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център, но и се превърна в своеобразна емблема на Велико Търново.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 152

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 887

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 616

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 212

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ