20 Юни 2019четвъртък08:12 ч.

Заблуда

/ брой: 96

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен още като фонда "Юнкер", ще мобилизира през 2019 г. инвестиции за близо 400 млрд. евро. Към май одобрените сделки са за 73,8 млрд. евро и покриват всички 28 страни членки. Статистиката показва, че първите пет държави по инвестиции, отнесени към БВП, са Гърция, Естония, България, Португалия и Латвия. В България общото финансиране по линия на ЕФСИ възлиза на 456 млн. евро. Както е известно, половината от тях бяха дадени на новата патерица на властта Кирил Домусчиев. С тези пари той строи два нови завода за ветеринарни продукти - в Пещера, и в Разград. За други проекти информация няма, а останалите пари са в ББР, която по устав трябва да кредитира малки фирми. 

Иначе това трето място на България е подлъгващо и заблуждаващо, защото инвестициите се мерят чрез БВП на страната. Базата ни в това отношение е твърде ниска. Едва тази година БВП прехвърли 100 млрд. лв., колкото е оборотът на една крупна германска автомобилна компания. Реалният отличник по плана "Юнкер" е Франция, която в абсолютни стойности е получила най-много пари - 9,3 млрд. евро, следвана от Испания и Италия. Вече вероятно са забравени сладките приказки на властта отпреди две години, когато тръгваше проектът "Юнкер", какви реки от мед и масло ще залеят България. Ситуацията обаче е съвсем друга. Оказа се, че мащабът на икономиката ни е твърде малък и затова българските компании трудно могат да получат директно финансиране по тази линия. Просто в един момент стана ясно, че съществува условие, според което се подпомагат само проекти, чийто минимален размер е 15 млн. евро. А колко са българските фирми, отговарящи на този критерий? Подобни класации ласкаят самочувствието, но когато парите не стигат до реалния бизнес, статистическите сметки не вършат особена работа.

Православната църква почита паметта на Св. Наум

автор:Дума

visibility 0

До 34 градуса в четвъртък

автор:Дума

visibility 44

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 520

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 241

/ брой: 116

Георги Гьоков: С намаляване на ДДС ще падне цената на хляба

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 148

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 217

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 132

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 135

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ