23 Септември 2019понеделник07:58 ч.

За Вълчев обругаването на социализма е цивилизационен избор

Не може в учебниците да се представя благовидно тоталитарният режим, те трябва да моделират ценностна система, заяви министърът

/ брой: 125

автор:Велиана Христова

visibility 441

Осъждането на тоталитарния "комунистически" режим не е политическа цензура, а е част от цивилизационния избор, който сме направили; внушаването на благосклонно отношение към режима в някои учебници трябва да се промени, защото те формират ценностна система и отношение към света, в който живеем. Това заяви дословно образователният министър Красимир Вълчев вчера по БНР. Според Вълчев мнозинството българи споделяли този цивилизационен избор. Отправната точка в представянето на "комунистическия" режим трябва да бъде, че базовите му институции са тоталитарни, антихуманни и нарушават човешките права, иначе учебниците са в разрез с духа на утвърдената учебна програма, каза още той.   

Министърът бил учуден, че петте нови учебника по история за Х клас били много различни. По повод на това, че те вече са били одобрени от рецензенти, оценители и от учителите, Вълчев заяви, че изискванията към оценяването трябвало да се променят, понеже досега МОН изисквал най-вече да се види дали има технически грешки, а не и дали съдържанието е адекватно на програмата. Учебниците обаче бяха оценявани и одобрени именно като съответстващи на учебната програма. Още при нейното одобряване през 2018 г. ДУМА предупреди, че програмата е така написана, че дава възможност за различно представяне на историята. Министър Вълчев се застрахова, че не бил специалист в историята, но не обясни защо самата програма в МОН бе написана с активния диктат на неспециалисти, но антикомунисти - като журналиста Христо Христов и д-р по археология Евелина Келбечева, които преди седмица развихриха скандала за недостатъчното очерняне на периода на "комунизма" в учебниците.     

Академичната свобода на авторите не е абсолютна при учебниците, атакува Вълчев и авторите, професионални университетски историци, утвърдени специалисти именно в писането на учебници. "Ако оправдават националсоциализма или религиозния екстремизъм, пак ли са академично свободни", рече Вълчев. Имат ли академична свобода учените да утвърждават антихуманни и антидемократични идеологии, попита той. "Можем да кажем, че Народният съд е просто съд, но можем да кажем, че е организирано масово изтребление на националния елит. Не можем да възпитаваме днешните деца в равнодушие към диктатурите." Авторите не може да подменят духа на учебната програма и да придават нормалност на един тоталитарен режим, защото историята трябва да възпитава в отношение към цивилизационния ни избор, подчерта министърът.   

На издателите и на главните редактори на издателствата вече е дадено ясно указание и оттук нататък те ще получават детайлни задания от МОН. Ако не бъдат спазени указанията на министъра да се промени отношението към "комунизма", той няма да пусне учебниците за печат. 

Идеологическата подмяна на историческата истина

Спрете политическата поръчка за училището!

Историята не е партиен доклад 

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ