21 Юни 2021понеделник19:18 ч.

За нов обществен договор зоват експерти

Държавата трябва да гарантира подкрепа на хората, докато се адаптират към промените в пазара на труда

/ брой: 207

автор:Павлета Давидова

visibility 849

Необходимостта от нов обществен договор бе акцент на тематична онлайн дискусия, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт". Пенчо Хубчев посочи, че за всяка държава е необходимо да има отделен договор, съобразен със социалните и икономическите й особености. Според него, предвид последните скандали у нас, в българския трябва да бъдат включени съдебната система и борбата с корупцията, освен обичайните аспекти като образование, здравеопазване и др.

Кольо Колев припомни резултатите от социологическото изследване "Нов социален договор", което "Медиана" направи през лятото. Тогава мнозинството българи посочи, че в последните години се влошава положението на пенсионерите, ситуацията с корупцията и екологията, все по-зле са образованието, здравеопазването, правораздавателната система и социалните системи. Има силно тържество на пазарните отношения, обобщи Колев.

Докторът по футурология Мариана Тодорова даде примери за напредването на технологиите и влиянието им върху обществото. Според нея България и Европа не обсъждат дори възможностите, свързани с технологичния напредък, камо ли свързаните с него рискове. Тя даде примери за генно моделиране и навлизането на роботи в редица сфери. Тодорова предупреди, че технологиите могат да напреднат толкова, че да не бъдат контролирани. "Това може да доведе до дехуманизация и намаляване на заетостта. Класите ще станат раси - богатите ще могат да се възползват от новостите, докато бедните няма да имат такива възможности", посочи тя. Според Тодорова най-голямата опасност е да загубим човешкия си суверенитет, ако всички решения бъдат прехвърляни към машините като "по-обективни".

Ивайло Калфин представи изследването "Нов обществен договор", посветено на промените, които цифровите технологии и демографските процеси оказват върху общественото развитие като цяло и в частност върху пазара на труда. Действието на тези фактори се наблюдава отдавна, но явления като пандемията от КОВИД-19 ускоряват много проявата на техните ефекти и мащаб на въздействие, констатира той. Липсата на адекватна реакция от публичните политики може да доведе до тежки последствия като масова деквалификация и изхвърляне на много хора от пазара на труда, ограничаване на икономическото развитие заради ниска конкурентоспособност и липса на кадри, задълбочаване на социалните различия и на бедността, непосилен натиск върху социалните системи, са част от изводите в изследването.

"Държавата трябва да адаптира социалната и осигурителната си системи така, че да дава увереност на хората, че ще получат подкрепа, докато се адаптират към промените на пазара на труда. Това налага изменения в социалното и трудовото осигуряване", заключава изследването. Предлага се като част от новия обществен договор да бъдат включени промени в здравната и образователната системи, насочени към повишаване качеството на живот и подкрепа на човешкия капитал. "За да бъдат пълноценни, те би трябвало да бъдат допълнени от мерки за изграждане на добра инфраструктура, за съчетаване на личния с професионалния живот, добра природна среда и т.н. Всички те би трябвало да се включат в цялостната концепция за укрепване и грижа за човешкия капитал", обобщават инициаторите на дебата.

Фалираха 10% от фирмите за текстил и обувки

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 116

Българските зеленчуци изчезват от пазара

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 116

Чуждите инвестиции намаляха с 63 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 116

Путин дава милиарди за социални мерки

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 116

Иранците избраха краен консерватор за президент

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 116

Армения гласува на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 116

Съсипия

автор:Валентин Георгиев

visibility 319

/ брой: 116

Заедно сме по-силни

автор:Юлия Кулинска

visibility 352

/ брой: 116

130 години БСП - 130 депутата в бъдещия парламент

автор:Деси Велева

visibility 479

/ брой: 116

Невероятните приключения на акад. Николай Тодоров

автор:Мирослав Попов

visibility 411

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ