28 Ноември 2020събота19:13 ч.

За нов обществен договор зоват експерти

Държавата трябва да гарантира подкрепа на хората, докато се адаптират към промените в пазара на труда

/ брой: 207

автор:Павлета Давидова

visibility 456

Необходимостта от нов обществен договор бе акцент на тематична онлайн дискусия, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт". Пенчо Хубчев посочи, че за всяка държава е необходимо да има отделен договор, съобразен със социалните и икономическите й особености. Според него, предвид последните скандали у нас, в българския трябва да бъдат включени съдебната система и борбата с корупцията, освен обичайните аспекти като образование, здравеопазване и др.

Кольо Колев припомни резултатите от социологическото изследване "Нов социален договор", което "Медиана" направи през лятото. Тогава мнозинството българи посочи, че в последните години се влошава положението на пенсионерите, ситуацията с корупцията и екологията, все по-зле са образованието, здравеопазването, правораздавателната система и социалните системи. Има силно тържество на пазарните отношения, обобщи Колев.

Докторът по футурология Мариана Тодорова даде примери за напредването на технологиите и влиянието им върху обществото. Според нея България и Европа не обсъждат дори възможностите, свързани с технологичния напредък, камо ли свързаните с него рискове. Тя даде примери за генно моделиране и навлизането на роботи в редица сфери. Тодорова предупреди, че технологиите могат да напреднат толкова, че да не бъдат контролирани. "Това може да доведе до дехуманизация и намаляване на заетостта. Класите ще станат раси - богатите ще могат да се възползват от новостите, докато бедните няма да имат такива възможности", посочи тя. Според Тодорова най-голямата опасност е да загубим човешкия си суверенитет, ако всички решения бъдат прехвърляни към машините като "по-обективни".

Ивайло Калфин представи изследването "Нов обществен договор", посветено на промените, които цифровите технологии и демографските процеси оказват върху общественото развитие като цяло и в частност върху пазара на труда. Действието на тези фактори се наблюдава отдавна, но явления като пандемията от КОВИД-19 ускоряват много проявата на техните ефекти и мащаб на въздействие, констатира той. Липсата на адекватна реакция от публичните политики може да доведе до тежки последствия като масова деквалификация и изхвърляне на много хора от пазара на труда, ограничаване на икономическото развитие заради ниска конкурентоспособност и липса на кадри, задълбочаване на социалните различия и на бедността, непосилен натиск върху социалните системи, са част от изводите в изследването.

"Държавата трябва да адаптира социалната и осигурителната си системи така, че да дава увереност на хората, че ще получат подкрепа, докато се адаптират към промените на пазара на труда. Това налага изменения в социалното и трудовото осигуряване", заключава изследването. Предлага се като част от новия обществен договор да бъдат включени промени в здравната и образователната системи, насочени към повишаване качеството на живот и подкрепа на човешкия капитал. "За да бъдат пълноценни, те би трябвало да бъдат допълнени от мерки за изграждане на добра инфраструктура, за съчетаване на личния с професионалния живот, добра природна среда и т.н. Всички те би трябвало да се включат в цялостната концепция за укрепване и грижа за човешкия капитал", обобщават инициаторите на дебата.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 114

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 147

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 180

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 306

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 486

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 911

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 463

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 546

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ