09 Април 2020четвъртък05:21 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

За наша сметка

/ брой: 160

автор:Мая Йовановска

visibility 612

В августовската жега медиите "размразиха" една позабравена тема - за т.нар. технически паспорти на сградите. Има срок до 2022 г. за по-старите сгради, строени основно в социализма, за които се говори, че имали живот около 50 г. Те трябва да получат документ за изправност. Строителството на първите панелки в София започва в 60-те години на миналия век. А доклад на Световната банка, на която властта у нас обича да плаща за всевъзможни експертизи, заключи, че 50 г. не е краят на панелките. И че след първото саниране те могат да живеят поне още 40 г.

Сроковете в наредбата, която е от 2006 г., се променяха няколко пъти. Та затова ни припомнят, че последният срок вече чука на вратата и за тази цел ще трябва да си приготвим между 200 и 500 лв. в зависимост от размера на жилищата си. У нас има общо 4 млн. жилища, като над 20 хил. от тях са в сгради, които били стари и зле поддържани. Простата сметка показва, че само за апартаментите в най-старите сгради нашенците трябва да извадят между 5 и 8-9 млн. лв. в следващите 2-3 години. 

Същите тези "експерти" вече съветват домоуправителите да се мобилизират и да събират пари, да не чакат последния срок, щото се знае - българинът е най-бедният в ЕС и всеки допълнителен лев разход може да го изкара от релси. А дрането трябва да се състои и едни фирми трябва да приберат милионите!

Очертават се въпроси, на които властта не дава отговор. Като одерете хората за тези технически паспорти, какво следва? Какво е решението, ако някоя сграда се окаже непригодна за живот? Хората на улицата ли ще идат? Микроскопичен процент от жилищата бяха санирани с парите на всички, за чест и слава на ГЕРБ. Ще се правят ли технически паспорти на вече санираните сгради, щото се нагледахме на паднали фасади, течове и т.н. след профукването на 2 млрд. лв. народна пара? Ясно е едно - всичко пак ще е за наша сметка.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ