23 Септември 2019понеделник18:54 ч.

За наша сметка

/ брой: 160

автор:Мая Йовановска

visibility 364

В августовската жега медиите "размразиха" една позабравена тема - за т.нар. технически паспорти на сградите. Има срок до 2022 г. за по-старите сгради, строени основно в социализма, за които се говори, че имали живот около 50 г. Те трябва да получат документ за изправност. Строителството на първите панелки в София започва в 60-те години на миналия век. А доклад на Световната банка, на която властта у нас обича да плаща за всевъзможни експертизи, заключи, че 50 г. не е краят на панелките. И че след първото саниране те могат да живеят поне още 40 г.

Сроковете в наредбата, която е от 2006 г., се променяха няколко пъти. Та затова ни припомнят, че последният срок вече чука на вратата и за тази цел ще трябва да си приготвим между 200 и 500 лв. в зависимост от размера на жилищата си. У нас има общо 4 млн. жилища, като над 20 хил. от тях са в сгради, които били стари и зле поддържани. Простата сметка показва, че само за апартаментите в най-старите сгради нашенците трябва да извадят между 5 и 8-9 млн. лв. в следващите 2-3 години. 

Същите тези "експерти" вече съветват домоуправителите да се мобилизират и да събират пари, да не чакат последния срок, щото се знае - българинът е най-бедният в ЕС и всеки допълнителен лев разход може да го изкара от релси. А дрането трябва да се състои и едни фирми трябва да приберат милионите!

Очертават се въпроси, на които властта не дава отговор. Като одерете хората за тези технически паспорти, какво следва? Какво е решението, ако някоя сграда се окаже непригодна за живот? Хората на улицата ли ще идат? Микроскопичен процент от жилищата бяха санирани с парите на всички, за чест и слава на ГЕРБ. Ще се правят ли технически паспорти на вече санираните сгради, щото се нагледахме на паднали фасади, течове и т.н. след профукването на 2 млрд. лв. народна пара? Ясно е едно - всичко пак ще е за наша сметка.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 138

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 518

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 122

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 314

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 832

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 685

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 542

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 559

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ