19 Юли 2019петък15:24 ч.

Акценти

За медията като ибрик

Авторът ни изпрати този материал, написан през декември 2012 г. Как ви звучи днес?

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 454

Проф. Лъчезар Аврамов

Ако някой е пропуснал най-жалката гледка на нашия четвъртвековен преход, може да я намери в архива на "Факторът Кошлуков". Един бивш студентски трибун, фалирал на политическото поприще, се изхранва чрез ибрика на властта.

Денят е 8 декември - най-подходящо време да се полее с помия Алма матер. Темата е "финансирането на науката в България". Компетентността - "нула"! Дори Сергей Игнатов, известен с безцеремонност и арогантност, седи смутено пред запенения от възмущение водещ.

Познанията на Емил достигат дотам да бъдат сравнени моделите на квазикристали от графен (въглероден материал, за който е връчена Нобелова награда за 2010 г.) с копане на дупка. Копаеш - после ти плащат. Сигурно е така и в поръчковата журналистика, плюеш - после ти плащат.

В науката обаче е обратно. Първо влагат много пари, за да станеш учен (държавата и семейството), после влагат много пари, за да създадат компетентен в науката политик (за да знае "що е научен приоритет"), след това дават още повече пари, за да създадат научна инфраструктура (данъкоплатецът) и накрая се получава научен продукт.

Колкото повече вложени пари - толкова по-качествен продукт. Колкото по-качествен продукт - толкова по-богат народ. Може би някои си мислят, че в микроскопична Финландия се е появил гигантът "Нокиa" по силата на слепия пазар. Или в средно голяма Корея, без държавна политика, са се родили супертигри като "Самсунг". Заблуда е!

Съвсем неотдавна британският канцлер на хазната (министър на икономиката и финансите) Джордж Осбърн заяви, че само неговата страна ще вложи 50 млн. паунда за изследвания на графена като фундамент на бъдещото материалознание, нанотехнологии и електроника.

На интернет страницата на Консервативната партия той пише: "Ще инвестираме 50 млн. за глобални изследвания на графена и създаване на технологичен хъб за комерсиализация. Той ще действа като катализатор за нови предприятия, привличане на глобалните компании и превръщане на научното откритие в богатство и работни места за Обединеното кралство."

В същото време националният ни фонд "Научни изследвания" провежда конкурс за финансиране на научни и научноприложни изследвания в приоритетни области. В конкурса участва колектив с проект по графен. Базова организация е Софийският университет "Свети Климент Охридски".

Ръководител - млад учен. Млад, но защитил докторат във Франция. Същата Франция, която трескаво търси възможности за заемане на позиции в тази област. За втора поредна година Генералното консулство на Франция заедно с американския щат Джорджия партнират в поредица от конференции под наслов "Франция - Атланта - Заедно към иновации".

"Защо да се изучава графена, а не друга област на науката? Отговорът трябва да се намери в изчерпването на границите на силиция", казва Валтер де Хеер, директор на интердисциплинарен изследователски и инженерен център по графен в Калифорния.

Проектът на младите български учени, разбира се, е отхвърлен. Отхвърлен е по правилата на фонда, с решение на изпълнителния съвет, утвърден от министъра на образованието и науката. Проектът, разбира се, не е приоритетен.

Тази година е приоритетно да се дадат пари на близките сътрудници на Рангел Гюров, защото той е председател на изпълнителния съвет. На Ралица дават 200 000, на Харизан 420 000, а на Бойко 480 000 лева. Приоритетно е да се гепи някой милион, защото може да е за последно.

И гледай ти, младите учени протестират! "Кой си ти, бе, Гюров? Какво разбираш от научни приоритети?" А той седи геройски в пресклуба на БТА и малоумно повтаря - "професор съм, професор съм..." Тогава учените се насочват към министъра - "Кой си ти, бе, Игнатов? Какво разбираш от научни приоритети?"

А министърът си има механизми и включва тежката артилерия на властта - медиите. Важно е да се докаже, че учените са паразити и мошеници, че искат да се мотаят по командировки, че не знаят какво е Skype и дори искат да им плащат за труда.

Ако наистина някой е пропуснал "Факторът Кошлуков" от 8 декември 2012 г., моля намерете го в архива. Там ще видите най-жалката гледка на нашия четвъртвековен преход - министър-дилетант и продажен журналист си говорят за наука.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 4

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 43

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 137

НАТО се готви да отговори на Русия

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 137

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за Ф-35

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 137

Епидемията от ебола се разраства

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ