25 Април 2024четвъртък01:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За двата салама

/ брой: 12

автор:Мая Йовановска

visibility 2135

Още от времето на Мирослав Найденов като министър на земеделието преди десетина години се нароиха куп хранителни стандарти. При влизането ни в ЕС единственото изискване към храните бе те да са безопасни, а качеството (БДС) бе в забвение. Не че качествени продукти липсваха на пазара. И се пръкнаха най-различни стандарти, като например този за местните продукти "Стара планина" и т.н. Тези стандарти обаче не са задължителни. А и досега не сме чули отчет колко предпочитани са те от българските потребители. Особено от по-бедните.

Преди близо две години, явно за да демонстрира грижа какво яде населението, властта обяви, че се готви нов стандарт за минималното съдържание на месо например в кренвиршите. Тогава пишман експертите дори не можаха да кажат какъв ще бъде този минимален процент - 50 или 70%. Направиха поредната работна група, но единственото, до което стигнаха след дълго протакане на работата, бе, че подобен стандарт може да има само за висококачествените скъпи месни продукти. Сиреч на бедния българин няма да се гарантират поне 50% месо в наденицата. Иначе, който има достатъчно средства, винаги може да си купи качествен продукт за трапезата.

Сега от БАБХ разбираме, че се готви пореден нов стандарт. Този път за кюфтета, кебапчета и карначета. Понеже през годините се променили породите животни за месо, щяло да има ново изискване за съдържанието на мазнини и вода в продуктите. Световната здравна организация го препоръчвала. И така мазнината щяла да се намали за сметка на водата. Отново всичко се правело от грижа за здравето на потребителите. Все още не сме чули думата на производителите. Но, видите ли, новият стандарт нямало да бъде задължителен. И така поредната работна група ще потвърди отново, че у нас стандартът на салама е висок само за богатите.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ