12 Юли 2020неделя16:13 ч.

За двата салама

/ брой: 12

автор:Мая Йовановска

visibility 970

Още от времето на Мирослав Найденов като министър на земеделието преди десетина години се нароиха куп хранителни стандарти. При влизането ни в ЕС единственото изискване към храните бе те да са безопасни, а качеството (БДС) бе в забвение. Не че качествени продукти липсваха на пазара. И се пръкнаха най-различни стандарти, като например този за местните продукти "Стара планина" и т.н. Тези стандарти обаче не са задължителни. А и досега не сме чули отчет колко предпочитани са те от българските потребители. Особено от по-бедните.

Преди близо две години, явно за да демонстрира грижа какво яде населението, властта обяви, че се готви нов стандарт за минималното съдържание на месо например в кренвиршите. Тогава пишман експертите дори не можаха да кажат какъв ще бъде този минимален процент - 50 или 70%. Направиха поредната работна група, но единственото, до което стигнаха след дълго протакане на работата, бе, че подобен стандарт може да има само за висококачествените скъпи месни продукти. Сиреч на бедния българин няма да се гарантират поне 50% месо в наденицата. Иначе, който има достатъчно средства, винаги може да си купи качествен продукт за трапезата.

Сега от БАБХ разбираме, че се готви пореден нов стандарт. Този път за кюфтета, кебапчета и карначета. Понеже през годините се променили породите животни за месо, щяло да има ново изискване за съдържанието на мазнини и вода в продуктите. Световната здравна организация го препоръчвала. И така мазнината щяла да се намали за сметка на водата. Отново всичко се правело от грижа за здравето на потребителите. Все още не сме чули думата на производителите. Но, видите ли, новият стандарт нямало да бъде задължителен. И така поредната работна група ще потвърди отново, че у нас стандартът на салама е висок само за богатите.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 525

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 768

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 685

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1412

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ