18 Септември 2021събота23:56 ч.

За 33,5% от младите хора Съветската армия е освободител

Социолози използваха проучване за политическа пропаганда

/ брой: 218

автор:Юлия Кулинска

visibility 35

33,5% от младите хора определят Съветската армия като освободител, спасител и победител, сочи национално проучване, извършено по проект "Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес". В него са участвали 1100 лица на възраст от 15 до 30 г. Изследването бе представено на конференция "Българският комунизъм - в учебниците".
Резултатите показват, че едва 46% от анкетираните знаят петте страни, с които граничи страната ни, а 31% не знаят в кой град се намира ЕП. Най-известните от 17 значими български личности са Васил Левски, Георги Първанов и Тодор Живков. За 7% обаче Апостолът е борец срещу диктатурата, а 1,5 на сто не знаят нищо за него. 17,5% заявяват, че биха искали да живеят по време на управлението на Тодор Живков, а 14,1% посочват управлението през периода 1944-1989 г. като по-скоро демократично. За 34,5 на сто предимствата от това време са, че хората са имали работа и професионална реализация, а 23,4% посочват като аргумент сигурността, спокойствието и нормалния живот тогава. На 65,7% от анкетираните понятието "желязна завеса" не говори нищо. Близо една четвърт от запитаните, 24,8 на сто, смятат, че на 9.IХ.1944 г. България се е освободила от фашизма и немската окупация. "Освиенцим" пък е непозната дума за 49% от младите хора.
Не липсват и парадоксални отговори. За някои ГУЛАГ е интернет-търсачка и ястие, "Свободна Европа" е партия, а "Задочните репортажи за България" на Георги Марков" - телевизионно предаване.
Изследването е разработено от център "Хана Аренд" чрез центъра за европейски изследвания при ЕНП и фондация "Конрад Аденауер" и изпълнено като външна поръчка от НЦИОМ.
Социолозите, които представиха изследването, вместо да направят анализ на резултатите, го превърнаха в политическа пропаганда против БСП, Сергей Станишев и сегашното управление. Васил Къдринов заяви, че причината за получените отговори се корени в огромната празнота на знанията у младите хора за тоталитарния режим. Той обвини за това социалистическата партия и разказа подробно биографиите на бивши и настоящи нейни членове. По думите му допитването трябва да послужи за отправна точка за промяна на образователната политика у нас. Къдринов бе категоричен, че учебниците по история и литература би следвало да бъдат пренаписани така, че младите хора да учат истината за престъпленията на комунизма. Според него не може Европейският ден за памет 23 август да не бъде почитан, а 9 септември да бъде честван тържествено и с дитирамби.
Колегата му Любомир Пожарлиев пък се оплака, че в учебниците много малко страници са отделени на историята на комунизма. Той зададе абсурдния въпрос защо се гордеем с Цар Борис I, с Кирил и Методий и с личностите от нашето Средновековие, а не пишем за тоталитаризма. Запитан дали изготвеното от център "Хана Аренд" методическо пособие за учители по история е консултирано с историци, експерти от МОН и педагози, Пожарлиев отговори първоначално с "да", но после уточни, че това не е точно така, защото те се страхували да взимат отношение по темата.

 

Педагог изправял в час агент на ДС срещу негова жертва

Учител по история от София, пожелал анонимност, разказа на пресконференцията, че преодолявал липсата на достатъчно информация за комунистическата диктатура с "ролеви игри". Той демонстрирал пред учениците в клас ролята на бившите тайни служби, като изправял един срещу друг "агент на ДС" и негова жертва. След това подробно "попълвал" белите полета в познанията на възпитаниците си, като разказвал за извращенията и жертвите на тоталитарния режим на БКП. По думите на педагога, много негови колеги също го правели, но се страхували от номенклатурата на БСП и не смеели да заявят публично, че не са съгласни с малкото информация за историята на комунизма в учебните помагала. ДУМА припомня, че съгласно Закона за народната просвета и Закона за закрила на детето политическата пропаганда и използването на деца за политически цели е абсолютно забранено.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 162

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 181

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1218

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 277

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 611

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1318

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 548

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 848

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 630

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ