09 Декември 2019понеделник09:04 ч.

Суета

Йога като празник, или единението на тялото и духа

България се включва в честванията с богата програма в 43 населени места

/ брой: 112

автор:Альона Нейкова

visibility 505

Международен ден на йога се чества, когато е лятното слънцестоене - точно на 21 юни. Въпреки че иде реч за древна система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и умът, официално решение за учредяването на празника се взема едва преди близо пет години - на 11 декември 2014-а, с приемане с абсолютно мнозинство на резолюция от Общото събрание на ООН.

Всъщност предложението е формулирано за първи път от министър-председателя на Индия - Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: "Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармония между човека и природата и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието."

Тогавашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства решението, като подчерта: "Обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обръща внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят." А в края на 2016 г. ЮНЕСКО добави древната духовна система, съчетаваща и физически упражнения, в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Като наука йога има доста дълга история, която заслужава подобаващо внимание и надлежно изучаване. Знае се, че възниква в дълбока древност на територията на съвременна Индия. Прочува се и извън пределите на страната като всеобхватно знание и практическа вещина за човека. Става дума най-вече за неговото естествено, природосъобразно осъществяване на собствената личност посредством добре разработени практики за тялото, ума, интелекта и съзнанието.

Разбиранията по йога са фиксирани както в писмени текстове, така се предават устно от учител на ученик в продължение на хиляди години без каквото и да било прекъсване във времето. От началото на миналия век постиженията в тази област биват припознати и навлизат във фокуса на изследвания и познания на редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременната медицина, физика, биохимия и др.

В съвременния свят признанието на древното явление се базира и на факта, че йога се практикува масово, достъпно и общоприето в безброй общества, при това не само като средство против, но и като абсолютна алтернатива на забързания начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. Последователите на това учение са на мнение (и се опитват да убедят и други), че най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява хората с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-значителни физически и интелектуални възможности, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост, стабилност и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

За пета поредна година редица държави по света на 21 юни и прилежащите към тази дата дни ще отбележат празника на древното учение по йога. България също е сред тях. С разнообразни програми, планирани да се осъществят от 15 до 23 юни, честванията ще завладеят 43 населени места в страната ни. Сред тях са най-големите градове София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., както и редица по-малки, плюс три села.

Централното събитие на Международния ден на йога в държавата ни и тази година ще се състои в София. Националният дворец на културата на 16 юни от 10 сутринта до късно вечерта ще е отворен за древното знание по практики за единението на тялото и духа. Н. Пр. посланикът на Индия в България - Пуджа Капур, специални гости, в присъствието на представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, знаменитости, представители на йога общностите и любознателни граждани ще присъстват на официалното откриване на честванията в София, които ще започнат в 11 ч. в зала 3. Освен това специфични програми непрекъснато ще се предлагат за всички заинтересовани. Входът е свободен и всички желаещи имат възможност да посещават различните събития през целия ден до 18 ч.

Организаторите са подготвили богата и разнообразна програма във всяка от четирите зали. Плеяда от най-добрите сертифицирани учители, както и представители на известни школи по класическа йога ще демонстрират древни практики в НДК, а желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават.

По същото време в зала 3.1 учени практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога. В две отделни части на зала 3.2 ще бъдат представени специализирани практики за възрастни, за деца и за бременни. Паралелно в съседната зала 10 желаещите ще могат да се запознаят с холистичната наука за здравето аюрведа.

Във фоайето ще има щандове, предлагащи изданията и книги на различните йога школи, дребни сувенири и аксесоари и др. На терасата участниците ще имат шанса да опитат индийска и континентална вегетарианска и веганска храна.

Закриването ще се състои в 19 ч. в зала 3 на НДК, където 400-те постелки за йога практики ще бъдат заменени с хиляда зрителски стола. Празникът ще завърши с представление на индийска класическа танцова драма катхакали в съпровод на музиканти, които идват от екзотичната страна специално заради събитието в България.

"Впечатлена съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Тук срещам много хора, които не само практикуват йога, но проявяват интерес към изучаването на широкия спектър за ползите на физическо, умствено и емоционално благополучие", сподели посланикът на Република Индия Н. Пр. г-жа Пуджа Капур по повод Международния ден на йога в България.

Честванията се организират от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации - Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация "Изкуството да живееш" - България, фондация "Девъм", асоциация "Индия", Индологическа фондация "Изток-Запад" и с активното участие на всички широко представени школи и клубове по йога в България.

https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria

Независимият прокурор е симулация на съдебна реформа

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 236

Столичани дишаха въздух с прах три пъти над нормата

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 236

Нов екшън заради водата в Перник

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 236

ГЕРБ приели субсидията в името на бюджета

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 236

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 91

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 99

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ