21 Март 2019четвъртък19:49 ч.

Снимка Георги Казаков

Сцена

Йоана Буковска-Давидова с първи моноспектакъл

Представлението с добавена реалност ще има премиера в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

/ брой: 248

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 757

Известната актриса Йоана Буковска-Давидова подготвя първия в кариерата си моноспектакъл. "Променяне" е драматизация по книгата "Промяна" на актрисата Лив Улман (изд. "Колибри") и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман, научи ДУМА от Лора Коларова. Любопитното е, че спектакълът "Променяне" излиза точно 18 години - едно творческо пълнолетие - след премиерата на емблематичната постановка на Театър 199 "Есенна соната" по Ингмар Бергман. Под режисурата на Младен Киселов Йоана Буковска дебютира в нея като професионална актриса в изключителната роля на Хелена, с номинация за "Аскеер 2001" за поддържаща роля.

Темата на драматизацията в "Променяне" - дело на самата Йоана, е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице - постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско Аз се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешната несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

"Променяне" ще ангажира зрителя и като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство. Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D мапинг през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът - враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала, ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

"Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището "Актриса". В "Променяне" ставаш истинска до болка, изразителна по момичешки и озарено-вдъхновяваща по детски", споделя Йоана Буковска. Режисьорка е Гергана Димитрова, асистент-режисьорка Теодора Георгиева, добавена реалност: AVR1, сценография и видео Момчил Алексиев, Никола Налбантов, музика Trohi (Йоана Робова и Петър Пармаков), художник Пенко Гелев, анимация Сотир Гелев.

Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Продуциран е от "Организация за съвременно изкуство и култура - 36 маймуни". Реализиран е с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Патрон на представлението е посланикът на Швеция в България Луиз Бергхолм.  

Предпремиерните спектакли са на 10 и 11 януари 2019 г. и 13 и 14 февруари в Нов театър НДК в София. Премиерата ще бъде на 11 март на камерната сцена в ДТ "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Билетите за предпремиерата вече се продават в Билетния център на НДК, Нов театър НДК и в мрежата на Ticketportal.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 189

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 282

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 199

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 260

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 678

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 55