22 Януари 2020сряда19:41 ч.

ВСС откри процедурата за нов главен прокурор

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 804

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) откриха процедурата за избор на нов главен прокурор. Сегашният шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров обясни, че номинации за наследника му ще се събират в рамките на следващите четири заседания (до 20 юли). До 12 август номинираните кандидати трябва да представят писмена концепция. Те трябва да представят подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела и др.

На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор. Изслушването ще е на 24 октомври.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че ще се търси политически независим магистрат. Искрено се надявам, че изборът този път ще бъде професионален, каза той и припомни, че досега главният прокурор не е идвал от прокурорските среди. Магистратите нямало да се съобразяват с местните избори на 27октомври.

Стана ясно, че прокурорите няма да издигат повече от 3 кандидатури, право на номинация има и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Министърът, който по закон председателства заседанията на Пленума без право на глас, изненадващо прикани кадровиците да преразгледат това правило като "чисто процедурен въпрос за тълкуване и съобразяване". От думите му се разбра, че иска, когато присъства на заседанията на ВСС, да не ги председателства, а да изразява становища, т.е. да е със статута на кадровик. Идеята му обаче бе порязана от главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 14

Починалите от коронавируса станаха 17

автор:Дума

visibility 28

Демокрацията в България е в застой

автор:Дума

visibility 112

Путин: Русия се нуждае от силна президентска власт

автор:Дума

visibility 123

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 1

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 1

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ