18 Септември 2019сряда12:36 ч.

Акценти

Всички искат да са академици

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 483

На 22 април тази година публикувахме информация за писмо на акад. Дамян Дамянов, оповестено официално в сайта на академията от името на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН. Писмото е адресирано до НС, до трима министри, до администрацията на президента и до медиите. В него зам.-председателят на САЧК обръща внимание, че право на почетните звания "академик" и "член-кореспондент" по закон има единствено Българската академия на науките, но тези звания се ползват безразборно от всякакви организации и НПО, титулуващи се академии. Понятието "академия" се ползва в над 70 институции, някои будещи смях като "академия щастлива жена". Държавата обаче е създала закон само за научните академии и е дала законово основание за използването на посочените титли само на БАН. У нас обаче съществува сдружение БАНИ (Българска академия на науките и изкуствата) с над 400 членове, което ги титулува "академици", се посочва в писмото. Това е по същество нарушение на закона, но се посреща безкритично от държавните институции заради неговото непознаване, се казва още в писмото. 

По този повод в редакцията се получи писмо от председателя на БАНИ Григор Велев, подписан като "акад.". Той нарича "неистини и клевети" написаното от акад. Дамянов. И уточнява, че БАНИ е регистрирана през 2016 г. като НПО в обществена полза. Нататък в писмото се казва, че в Устава на БАНИ е уреден редът за получаване на посочените звания и този устав е регистриран от българския съд. Той е в унисон със Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Законът за БАН няма сила върху неправителствените организации у нас, поради което писмото на акад. Дамянов е в разрез с българското и европейското законодателство и е опит за дискриминация, опетняване на доброто име на БАНИ и уронване на престижа й, смята Велев. Членът на БАНИ "акад. Петър Червеняков" бил удостоен с държавна награда от президента, което е доказателство за високите критерии, по които в БАНИ се присъждат почетните звания. Няма монопол върху почетните звания, какъвто БАН иска да внуши и налага, казва в края на писмото си Велев.

Бел. ред. 

Вестникът ни на 22 април тази година е публикувал информация за официалното писмо на акад. Дамянов от името на САЧК. Г-н Велев обаче кой знае защо го оспорва пред вестника, а не пред БАН.

В България с името "академия" са регистрирани наистина множество структури, включително вузове, но работещите в тях не се наричат академици на това основание. Има обаче десетки частни НПО, нароили се особено в Русия в последните години, които поголовно използват думите "академик" и "член-кореспондент", а немалко дейци от нашите вузове, като станат членове на някоя "академия" из необятна Русия, се кичат с титли също така поголовно. За престиж. Наужким, разбира се. Държавата ни е дала със закон право за присъждане на тези звания в науката единствено на БАН и в конкурсите за тях в академията участват учени от цялата страна и от всички висши училища. У нас закони обаче не се спазват, същото е с професорите - по закон човек е професор само в дадено висше училище и когато се титулува, е задължително да се посочи дали е професор на Софийския университет, или е на Долно Бучино. А иначе всеки може да се обяви за каквото си иска - тези дни например Дженифър Лопес бе официално обявена за... икона.

   

Депутати дариха кръв

автор:Дума

visibility 0

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

Партиите на Нетаняху и Ганц с равни позиции

автор:Дума

visibility 162

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

автор:Дума

visibility 136

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ