21 Юли 2019неделя07:44 ч.

Акценти

Всички искат да са академици

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 403

На 22 април тази година публикувахме информация за писмо на акад. Дамян Дамянов, оповестено официално в сайта на академията от името на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН. Писмото е адресирано до НС, до трима министри, до администрацията на президента и до медиите. В него зам.-председателят на САЧК обръща внимание, че право на почетните звания "академик" и "член-кореспондент" по закон има единствено Българската академия на науките, но тези звания се ползват безразборно от всякакви организации и НПО, титулуващи се академии. Понятието "академия" се ползва в над 70 институции, някои будещи смях като "академия щастлива жена". Държавата обаче е създала закон само за научните академии и е дала законово основание за използването на посочените титли само на БАН. У нас обаче съществува сдружение БАНИ (Българска академия на науките и изкуствата) с над 400 членове, което ги титулува "академици", се посочва в писмото. Това е по същество нарушение на закона, но се посреща безкритично от държавните институции заради неговото непознаване, се казва още в писмото. 

По този повод в редакцията се получи писмо от председателя на БАНИ Григор Велев, подписан като "акад.". Той нарича "неистини и клевети" написаното от акад. Дамянов. И уточнява, че БАНИ е регистрирана през 2016 г. като НПО в обществена полза. Нататък в писмото се казва, че в Устава на БАНИ е уреден редът за получаване на посочените звания и този устав е регистриран от българския съд. Той е в унисон със Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Законът за БАН няма сила върху неправителствените организации у нас, поради което писмото на акад. Дамянов е в разрез с българското и европейското законодателство и е опит за дискриминация, опетняване на доброто име на БАНИ и уронване на престижа й, смята Велев. Членът на БАНИ "акад. Петър Червеняков" бил удостоен с държавна награда от президента, което е доказателство за високите критерии, по които в БАНИ се присъждат почетните звания. Няма монопол върху почетните звания, какъвто БАН иска да внуши и налага, казва в края на писмото си Велев.

Бел. ред. 

Вестникът ни на 22 април тази година е публикувал информация за официалното писмо на акад. Дамянов от името на САЧК. Г-н Велев обаче кой знае защо го оспорва пред вестника, а не пред БАН.

В България с името "академия" са регистрирани наистина множество структури, включително вузове, но работещите в тях не се наричат академици на това основание. Има обаче десетки частни НПО, нароили се особено в Русия в последните години, които поголовно използват думите "академик" и "член-кореспондент", а немалко дейци от нашите вузове, като станат членове на някоя "академия" из необятна Русия, се кичат с титли също така поголовно. За престиж. Наужким, разбира се. Държавата ни е дала със закон право за присъждане на тези звания в науката единствено на БАН и в конкурсите за тях в академията участват учени от цялата страна и от всички висши училища. У нас закони обаче не се спазват, същото е с професорите - по закон човек е професор само в дадено висше училище и когато се титулува, е задължително да се посочи дали е професор на Софийския университет, или е на Долно Бучино. А иначе всеки може да се обяви за каквото си иска - тези дни например Дженифър Лопес бе официално обявена за... икона.

   

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ