26 Септември 2020събота17:54 ч.

Всеки ден в България има десетки инфаркти

Болката в раменете, челюстта и гърдите е типично сърдечна

/ брой: 203

автор:Аида Паникян

visibility 1586

Доц.д-р Иво Петров, д.м. е началник на Клиниката по инвазивна кардиология и ангиология в МБАЛ "Токуда Болница София". Преминал обучение по стрес ЕхоКГ във Висбаден, Германия, по инвазивна кардиология и радиология в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация "Фавалоро", Буенос Айрес, Аржентина. През периода 1999-2000 г. е стипендиант по инвазивна кардиология и радиология в същата болница. 14 г. той работи в УНСБАЛ "Св. Екатерина", а през ноември 2006 г. е поканен да оглави Кардиологичното отделение на "Токуда". Д-р Иво Петров е председател на Българското дружество по кардиология и е председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия. Член е на Европейското кардиологично дружество - с ранг FESC-Fellow of the European society of cardiology, на Испанската асоциация по кардиология, на Латиноамериканската асоциация на интервенционалните кардиолози, на Българското дружество на ангиолозите и съдовите хирурзи.


Цитат:
"Където се прилагат съвременните методи на лечение, смъртността е под 5%"


- Доц. Петров, данните на Националния център за здравна информация и анализи показват спад на смъртността от инфаркти. Причините?
- С подкрепата на кардиологичното дружество все повече хора имат достъп до кардиологично-инвазивните методи, които са най-модерните за лечение на острите състояния в кардиологията и най-вече за острия миокраден инфаркт. През последните години с тези около 30 хил. интервенции, направени в България, са спасени много хора и съм твърдо против да се преекспонират единични проблеми. Това създава отрицателна нагласа у хората. И вместо пациентите, когато имат сърдечен проблем, бързо да реагират, негативното им отношение и потенциално забавяне може да доведе до фатални последици. Тези случаи са наистина потресаващи, в тях става въпрос за лекарски пропуски и за гигантска човешка трагедия. Но в същото време не трябва да се дискредитира методът на диагностика и лечение, който спасява живота на десетки хиляди.
Всяка година у нас има между 12 и 16 хил. инфаркта. 95% от пациентите, стигнали навреме до инвазивна лаборатория, са спасени. Когато пациентът е лекуван по класическите начини - с физиологичен разтвор и хепарин, смъртността е 20%. А и статистиката показва, че смъртността от инфаркти намалява, което се дължи на широкото навлизане на модерната инвазивна кардиология и в частност - на първичната ангиопластика.
Горд съм, че у нас вече има мрежа от инвазивни лаборатории и с подкрепата на Европейското кардиологично дружество в момента се осъществява програмата "Стент за живот". Към днешна дата има около 35 ангиографски лаборатории, което не е много. Тези лаборатории не са равномерно разпределени - концентрирани са в София и в Пловдив. Все още има няколко бели петна на картата на България. Например в Германия 1 ангиографска лаборатория се пада на 110 хил. души население. Ако у нас трябва да се изпълни тази средноевропейска норма, са необходими 70, което е твърде амбициозно. Но ако бъдат създадени няколко в непокритите територии - Хасково, Смолян, Видин, Монтана, Кюстендил, можем да сме доволни.
По данни на НЗОК там, където се прилага интервенционалният метод, смъртността от инфаркти е между 4.7 и 5.2%. Така е и в света. А болници, в които няма ангиографска лаборатория и пациентите не се превеждат в инвазивни структури, смъртността е 17-20%.
- Ако човек има проблеми със сърдечните артерии, каква е вероятността да има проблеми и с мозъчните?
- Според статистиката има припокриване между 30 и 40%, т.е. около 35% от пациентите с исхемична болест на сърцето имат и стеснение на сънна артерия. И обратно - около 35-40% от пациентите с мозъчна атеросклроза имат стеснение на коронарна артерия и много често без да имат симптоми.
Срещам пациенти, които не разпознават симптомите си. Често се случва при пациент, планиран за имплантиране на каротиден стент (стент на сънна артерия) за превенция на инсулт, докато правим задължителната по протокол коронарография, да установим, че той има тежко увреждане на сърдечните артерии. В "Токуда" се съчетават усилията на кардиолози и ангиолози за обхващане на всички прояви на основния рисков фактор за инфаркт - атеросклерозата или с други думи запушване на артериите с холестеролни плаки. Атеросклерозата засяга всички артерии на човешкото тяло.
Пациентът обикновено не свързва гръдната болка и умората със сърцето и си казва, че го болят гърдите, раменете, челюстта. А точно това е сърдечната болка. Затова най-важната от целите на кампанията "Стент за живот" е да научи хората да разпознават сърдечната болка и да търсят помощта на инвазивните кардиолози навреме. В "Токуда" имаме център за диференциране на гръдна болка, където се правят кардиограма, ехокардиография, функционално изследване на дишането, скенер, ядреномагнитен резонанс и пр., за да се открие причината за нея. Гръдната болка може да бъде предизвикана от сърдечен, белодробен, неврологичен, ортопедичен проблем. Линейката на "Токуда" има специален телефон - 02/403 4150, но и в болницата приемаме оплаквания за гръдна болка на 02/403 4112 и 02/403 4000. Линейката ще докара пациента безплатно, ако е в София.
- За колко време трябва да е в болницата такъв пациент?
- Всяка минута е от значение, има афоризъм: "Времето е миокард". Резултатите са най-благоприятни до втория час от началото на болката. Ако артерията бъде отпушена в това време, пациентът няма да има последици от инфаркта. Но и до 6-ия час вероятността за спасяване на миокарда и избягване на инвалидизацията е голяма.
- Говори се, че когато ви предложили да работите в тази болница, сте поставили условие - възможност да прилагате всички най-съвременни методи на лечение на сърдечно-съдовите заболявания...
- Успяхме да затворим кръга за лечение на последствията от атеросклерозата и това е резултат от факта, че бяха изпълнени моите условия - да обследваме и лекуваме всякакъв вид съдова патология. Когато получих предложението на д-р Токуда, бях получил и предложение за работа в клиника в Сион, Швейцария. Но там отделението бе специализирано само в сърдечни заболявания и затова отказах. Според дълбокото ми убеждение двете патологии са тясно свързани - пациентът страда еднакво и от болката в крака - за това, че е стеснена артерията, и от стеснената бъбречна артерия, което води до бъбречна недостатъчност и от високо кръвно налягане, и от това, че има стеснение на сърдечната артерия. Затова не трябва да се делят нещата, не може да кажем: "Ами ние оправихме сърцето, другите артерии не са толкова важни". Стеснението по периферните артерии увеличават смъртността толкова, колкото и тези на сърцето.
- Колко време е необходимо за овладяването на тези патологии?
- Интервенцията може да коства и 3, и 4 часа, защото в рамките на една процедура разширяваме и имплантираме стентове и на коронарна, и на периферна, и на каротинна артерия. Но когато е много дълга процедурата и обременяваме бъбреците на пациента с контрастна материя, правим операциите поотделно.
-Има ли пределна възраст, след която не е желателно да се прилагат тези интервенции?
- Миналата седмица имахме пациент на 91 г., който се възстанови напълно.     

КАРЕ

Нов метод на лечение на множествена склероза

Кардиолози и невролози от "Токуда" участват в международни проучвания, свързани с лечението на множествената склероза. Това е метод, при който лечението се основава на съдовата патология по теорията на д-р Паоло Замбони. Той пръв успява да обедини данни, които съществуват, и според тях една от предпоставките за поява на МС е хроничната венозна стаза - недостатъчност на венозното кръвообращение на мозъка и на гръбначния мозък. Замбони пръв провежда проучване с 64-ма пациенти, които след коригиране на венозния проблем получават подобряване на симптоматиката или задържане на състоянието. Тъй като МС е заболяване с продължително развитие и с течение на времето отпадат различни неврологични функции, за да се докаже, че балонната ангиопластика, която ние правим има стойност в лечението, трябва да минат поне 2 години, да се проследи голяма група от пациенти и да се сравни със състоянието на други, които не са подложени на лечението. В "Токуда" провеждаме това наблюдение от близо 15-16 месеца. До момента по-голямата част от данните са положителни - около 60% от пациентите имат подобрение в различна степен. Състоянието на около 20% не се влошава и при останалите 20% заболяването следва естествения си ход и прогресира.
Пресилено е да се каже, че това лечение изправя на крака болните от МС, но има пациенти, при които резултатът е фантастичен. Обяснението? Търсим го. При изследване на газовия анализ при пациенти с МС и венозна недостатъчност се оказва, че има пренатрупване на въглероден двуокис и лоша сатурация, т.е. недостатъчност на кислорода в мозъчната кръв. Тези два показателя се подобряват след балонна ангиопластика, т.е. това пренатрупване на въглероден двуокис се очиства и оксигенацията на мозъчната кръв се подобрява.


Кампания "Стент за живот"


България бе избрана за пилотна държава от Европейското дружество по кардиология за национално провеждане на кампанията "Стент за живот". Мотото й е: "Действай сега! Спаси живот! Инфарктът не чака!" 
Целите на "Стент за живот" са:
- Да се повиши информираността за симптомите на най-смъртоносното сърдечно-съдово състояние - острият миокарден инфаркт
- Да се информират пациентите и близките им за важността на навременното лечение и да се популяризира телефон 112 за спешни повиквания при симптоми на инфаркт
- Да се изгради здравна култура за изискване от страна на пациентите и близките им да бъдат транспортирани в най-близката инвазивна кардиология за получаване на най-модерното и животоспасяващо лечение.
 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ