20 Април 2024събота11:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Време за буркани

Изгубени часове, скучно занимание от младостта на бабите ни или изблик на носталгия е консервирането

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2779

Трябва с ръка на сърцето да си признаем, че изисканата кулинария гледа със значително пренебрежение на бурканите, което си е направо необяснимо. Защото:

 

- Пуканите чушлета, подправени с копър, чесън и оцет, правят мека и най-лютата ракия, а разговорите на масата - още по-сладки и приятни.

 

- Царската туршия става наистина царска, само ако е приготвена вкъщи от грижливо подбрани пресни зеленчуци.

 

- Ако не сте си приготвили бидончето с кисело зеле по всички правила на мераклийското изкуство (с хрян, глава червено цвекло и кочан царевица), любимите на цялото семейство сармички ще "избягат" от менюто ви.

 

- Нито един шкаф с провизии не може да мине без домашната лютеница - като гарнитура за барбекюто, разбъркана с нарязан лук за мезе, или просто върху филийка хляб.

 

- Сладкото от вишни прави палачинката палачинка.

 

- Дюлите с ром ще "размекнат" и най-придирчивите ви гости.

 

- Домашният мармалад от шипки няма нищо общо с купешкия. И какво пандишпаново руло става с него!...

 

Така изкусително и заразително ни примамва авторката на двете най-нови издания от поредицата "Домашно консервиране" на ИК "Колхида" Невяна Кънчева. В едната - "Плодове в буркани", тя предлага 312 рецепти за сладка, нектари, мармалади, компоти, сокове, конфитюри. В другата - "Туршии", е събрала 466 рецепти за туршии, салати, лютеници, сокове, сосове, кьопоолу.

 

И в двете книги авторката въвежда с таблици за стерилизация на буркани с различно съдържание - времето е дадено в минути, както и някои конкретни важни съвети за правилното сваряване на продуктите. В "Календар на консервирането" са приложени накратко данни за периода на узряване и бране на всеки плод и в какъв вид е най-подходящ за конфитюри, сладка, сокове, нектари и т.н. Има информация и за това как най-добре се запазват съответните плодове и зеленчуци във фризер или в сушено състояние. А приготвянето на туршиите, естествено, започва с почистването и бланширането на зеленчуците. След това са описани последователно всички процедури - поставянето в буркани, заливането с разтвора, подходящи помещения и време за втасване и т.н.

 

По-опитните домакини знаят добре много от нещата, описани в книгите на Невяна Кънчева. Със сигурност всяка си има и свои авторски или подобрени рецепти. Но онези, които за първи път тази година ще се опитат да правят запаси от зимнина за семейната трапеза, ще открият в двете издания ценен и точен помощник в домакинството.

 

И макар наистина в днешно време домашното приготвяне на каквато и да било храна да е до голяма степен лукс за "работещите момичета", вкусът със сигурност е различен. А и удовлетворението от собственоръчно сътворения "еликсир" не може да се сравни с избирането на конфитюр или туршия от рафта на съседния супермаркет.

 

сн. 2401-1 и 2401-2

 


Старите фамилни тайни

 

"70 изпитани рецепти за зимнини" пусна на пазара "Букмарк пъблишинг". Макар че през зимата има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и ястия, ние, българите, не се лишаваме от удоволствието на домашно консервираната храна. Какво да се прави, по душа сме си такива - да си се подготвим, да сме сигурни, че и туршийката за ракията ни ще я има, че и червеното винце без мезе няма да остане. Защото и през тази зима ще му "другаруват" старецът, суджукът, кървавицата. А филиите хляб едва ли ще останат ненамазани. Няма две мнения - съдържанието на собственоръчно напълнените малки и големи буркани ни задържа по-дълго на сладки приказки около зимната трапеза. А и спомените сякаш оживяват: с топъл комат в ръка се отправяш към големия казан с лютеницата на баба или с пръст бъркаш в топлото сладко и след секунда вече по теб остават само лепкави следи. Колко е сладко, нали, точно колкото сладки са самите спомени! Ето защо тази книга е ценна, най-вече заради това, че разбулва тайните на стари фамилни изпитани рецепти, отбелязват издателите.

 

сн. 2401-3

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ