19 Юли 2019петък20:04 ч.

Военноинвалидите и военнопострадалите искат правата им да се изравнят с тези на ветераните от войните

Военноинвалидите искат пенсии на база линията на бедността

Настояват за оставката на Бисер Петков, ако проблемът не бъде решен

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 503

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) настоява социалните им пенсии да се изчисляват въз основа на линията на бедността. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще настояват за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Проблемите се коренят в Закона за хората с увреждания, заяви председателят на УС на съюза Петър Велчев. Той настоя финансовата подкрепа на хората с увреждания да бъде на реална основа. Според Велчев пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите са най-ниски, въпреки че те са пострадали по повод изпълнение на задължителна наборна военна служба. Хората, които са пострадали за държавата си, дали са здраве и живот, получават с поне 25 до 30% по-малки пенсии от линията на бедността, възмути се той.

Пенсиите на военноинвалидите са от 144 до 188 лв. в зависимост от процента загубена работоспособност. От организацията са изчислили, че финансовите средства, които са необходими, за да се изпълнят техните искания, са в рамките на един ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев".

Военноинвалидите са информирали омбудсмана Мая Манолова и са изпратили документи в Комисията по дискриминация, до председателя на НС, премиера Бойко Борисов и шефа на Националния съвет на хората с увреждания Томислав Дончев за проблемите си. 

От СВВП не спестиха критиките и към военния министър Красимир Каракачанов. Те искат промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, свързани с изравняване на правата им с ветераните от войните, както и да имат възможността да получават безплатно или с по-голям процент отстъпка лекарства. Хората настояват и за неограничен брой пътувания по тролейбусния, автобусния, железопътния и трамвайния транспорт, както и да ползват безплатно санаториумите. 

Военноинвалидите посочиха, че единствените аптеки, сключили договор с НЗОК за предоставяне на лекарства за тях, са в Бяла, Кубрат, Поморие, Попово и Омуртаг. От съюза настояват всички аптеки в страната да сключат договор с военноинвалидите и военнопострадалите.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ