08 Април 2020сряда09:36 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Валя

Актуално

Отложени думи

Вместо сбогом на Валя Чрънкина

/ брой: 18

visibility 1014

Юлия Пискулийска

Навярно всеки от нас носи в себе си болката от отложени думи. Онова "после", което ни успокоява с възможността за оправдание; което по някакъв начин разтоварва деня ни, мислите ни. Но "после" често не се случва. Отива си човек, на когото сме могли да кажем, че е честен, добър, че върши със сърце всяка започната работа, че професията за него не е просто припечелване за хляб, или наем, или...

Човешкият дълг съдържа разкъсване на мълчанието. Боли, когато близкият човек не е чул, че е обичан, че е превръщал обикновеността на деня в нещо специално-съкровено. Вината е най-болезненото чувство. Но то не винаги излиза от личния кръг на отделния човек. Остава там, защото в много общности просто не е събудено. Във всяка професия има хора, останали невидими за онези, които би трябвало да поощряват, да намират добрите думи, да търсят повод за отличаване на добрия професионалист. Всяко общество би трябвало да откроява честността и професионализма, особено ако те са неразделно съчетани.

Късно е дълго отлаганите думи да бъдат изречени пред човека, напуснал този свят.

И макар да съм казвала на Валя колко я уважавам, колко я ценя, сега искам това да чуят и други, които може би не са забелязали целостта на нейния характер, духовността, която тя притежаваше - винаги скромна, неизтъкваща себе си, всеотдадена и акуратна. В последните години идваше в АЛБЕНА, отразяваше дискусиите, които събираха авторитетни специалисти и журналисти, общественици, народни представители. Предаваше ми снимките бързо - прекрасни снимки, които съхраняват общуването на личности, събрани от една мисия да бъдат полезни.  Всичките тези събития - вече с 19-годишен живот - щяха да останат просто запомнени, ако не бяха колегите фоторепортери. И Валя, в няколко поредни последни години. Сега гледам този архив... Благодарение на нея всяка следваща година правехме цяла изложба от предишните години - мигове от лекции, спор, смях, песни.   

Валя обичаше да седне на терасата на Лагуна Гардън с цигарата - в малките откъси от почивка - и да гледа насреща - този свят от зеленина, цветя, смокинови дръвчета, а по-нататък и рози... Колко много настроение ни даде нейният обектив, колко спомени ни подари...

Иска ми се онези, които оценяват човешката дейност, да виждат хора като Валя - ненатрапчиви, скромни и всеотдайни. Те са от онази порода, която никога не се оплаква - и винаги дава рамото на приятел, на непознат, на някаква мисия. Обадих й се за Нова година. Беше в болница. Но не натовари гласа с напрежение, не се оплака... Пак гледаше към надеждата.

Пиша тези редове заради всички онези, които не заслужават да отлагаме добрите думи за тях. Да ги произнасяме, когато те могат да ги чуят.

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 24

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 55

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 67

ГЕРБ защитиха само банковите длъжници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 138

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ