22 Август 2019четвъртък08:52 ч.

Под грижата на държавата преди 30 години НДЕК се огласяше от детски смях и песни и беше притегателен център за българи и чужденци

Акцент

Властта вкара екоцентъра в Ковачевци в Параграф 22

Уникалното детско средище се руши, мираж са обещанията на МОН да го възстанови

/ брой: 22

автор:Юлия Кулинска

visibility 1687

ГЕРБ продължават да тъпчат с политическия си ботуш придобивките отпреди десетилетия. Няма никакво значение, че те са свързани със здравето, отдиха, възпитанието и социалния уют на хората. Важното е, че от дейността им няма далавера. Властта се втренчи и в позабравения Национален детски екологичен комплекс (НДЕК) в пернишката община Ковачевци. И реши да го досъсипе. Още преди години той беше вкаран в абсурдната бюрократична спирала от противоречащи си правила, наредби или процедури. Докато ГЕРБ решат как да напълнят гушите на приближените си с уникалните сгради, построени в екологично чист район.  

Преди месец гръмна новината, че центърът се закрива. Кметът на Ковачевци Васил Станимиров алармира, че средището  преустановява своята дейност от 1 януари 2019 г. За неопределено време там ще работи само охрана и един домакин. Ден по-късно Калоян Йорданов, директор на Учебния център към Министерството на образованието и науката, в чиято структура е детската база, се оправда, че тя няма да бъде затворена, а ще премине на сезонен режим на работа. А това е равносилно на затваряне, защото базата няма как да се използва без персонал, който да се грижи за нея и за отдиха на децата. Появиха се и опасения, че целият калабалък с НДЕК цели той бъде приватизиран и продаден на частни лица.

През октомври 2013 година в НДЕК бяха настанени 250 бежанци. Те оставиха сградите в разруха и мръсотия, а имуществото в тях беше повредено и потрошено. Година по-късно бе извършен частичен ремонт за 140 хил. лв., като част от сумата бе набавена чрез продажба за скрап на тръбите от отоплителната и поливната система на комплекса. Но предвид сегашното му състояние, едва ли сумата е похарчена по предназначение. Започната и недовършена е спортната зала, стаите и столовата, трябва да се възстановят системите за поливане и за отопление. 

Преди две години бирниците подпукват комплекса заради боклука. Държавната база не е плащала такса смет на общината от 10 години, обяви тогава кметът Васил Станимиров от БСП. Борчът вече е надхвърлил 60 000 лв. Кметството е издало акт и е връчило покана за доброволно плащане на ръководството на комплекса. Ако не бъде направен превод, базата ще бъде предадена на НАП, в чиято структура сега е Агенцията за държавни вземания. Тъй като държавата е собственик, на длъжника не може да се изпрати частен съдебен изпълнител.

Проверка показва, че в целите и приоритетите на община Ковачевци за периода 2014-2020 г. в мярка 7 е записано, че до 2016 година комплексът ще бъде превърнат в балкански образователен център за усъвършенстване и налагане на продукта на научния и научно-познавателния туризъм чрез оползотворяване на потенциала и опита на НДЕК. За това са необходими 350 000 лв. плюс 100 000 лв. за ремонта. Досега не е предприето нищо за реализирането на тази идея. Пари също не са превеждани.

Преди 4 години Общинският съвет в Ковачевци взима решение екоселището да бъде преобразувано от публично-държавна в публично-общинска собственост и по европроекти да бъде преобразувано в балкански център по гребане, като запази и сегашните си дейности за отдих на децата.  

Сагата с НДЕК провокира пернишкия депутат от "БСП за България" Станислав Владимиров да зададе въпрос към образователния министър Красимир Вълчев. Социалистът припомни, че ремонт на сградите в НДЕК е правен през далечната 2005 година, когато е поправен покривът. Какви конкретни мерки ще предприеме МОН за опазването, поддържането и популяризирането на екокомплекса и колко средства ще отделите за тези дейност, попита Владимиров просветния министър. 

Видимо притеснен, Вълчев се оправда, че НДЕК се управлява от учебен център, който е самостоятелно юридическо лице и второстепенен разпоредител с бюджета. Той  призна, че не е извършван основен ремонт на сградите. И по стар гербаджийски маниер хвърли вината за нехайството на министерството на кмета на Ковачевци, че не е представил в МОН необходимите документи за прехвърлянето на собствеността. И оттам "забравили за екоцентъра"... Вълчев разясни, че министерството има като собственост 170 детски лагера и центрове за отдих и спорт, от които близо 70% не функционират. Причината била, че в тази дейност навлезли много частници, които организирали по-качествена почивка на децата. Вълчев с половин уста обеща някакви пари за НДЕК в Ковачевци, но не се ангажира нито със срокове, нито с конкретна сума. 

 

каре

Единственият в България НДЕК е открит официално на 23 септември 1984 г. Той предлага целогодишно богати възможности за обучение, отдих и релаксация на деца от страната и чужбина. Комплексът е уникален в архитектурно отношение. Разполага с 49 стаи с по две легла със санитарни възли и 12 самостоятелни апартамента. Има 190 дка застроена площ, която обединява функционално хотелска и учебни зали. Комплексът е разположен в 70 дка парк. Има игрища с изкуствена настилка, тенискортове, открити басейни. Там ежегодно се провеждаше "Фестивал на радостта" за децата от социални домове, много малчугани от България и чужбина провеждаха в него свои изяви през цялата година, организираха се семинари и обучения.

Комплексът е публична държавна собственост като правото на управление е предоставено на "Център за отдих и обучение към МОН. Центърът е преструктуриран като една от базите е към министерството, а други две са на подчинение на "Ученически отдих и спорт". В близост до НДЕК се намира стадион "Димитровец", екопътека и етнографски център "Сурвакари".

Васил Станимиров,
кмет на община Ковачевци:

Държавата прави всичко, за да "подари" на частници комплекса


Откакто ГЕРБ са на власт, не направиха нищо за НДЕК, освен да назначават на работа там свои люде. Уреждаха ги с добри заплати, а те прекарваха времето си на тихо и спокойно местенце. Обвиненията на министъра към мен са безпочвени. Когато с решение на Общинския съвет поискахме комплексът да премине за ползване към община Ковачевци, не получихме положително становище от областния управител Ирена Соколова от ГЕРБ, че е съгласна това да се случи. Формалният мотив беше, че няма икономическа обосновка. Но според нашето законодателство това трябва да се извърши от собственика, който е МОН. Очевидно, някой й беше наредил на Соколова как да действа, за да препъне желанието ни. 

Убеден съм, че НДЕК няма да получи никакви пари. Защото, както и министър Вълчев призна, политиката на ГЕРБ е апетитни хапки като комплекса, да отиват в частни ръце, а децата да почиват в скъпи частни хотели и лагери. 

Най-вероятно детският център в Ковачевци ще бъде приватизиран и купен от частни лица. Дори се говори, че след продажбата той ще бъде превърнат в старчески дом за богаташи, защото там има далавера. Отговорът на просветния министър е измиване на ръцете с мен. 

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ