09 Август 2020неделя06:16 ч.

Първият юлски изгрев традиционно бе посрещнат с музика и танци по цялото Черноморие. Край скандалният строеж на подпорна стена, превърната в хотел край Алепу, имаше и символичен протест

Властта налива още пари в туризма

Обещават да запазят работата на 300 хил. души, работодателите трябва да доказват 20% спад на приходите си

/ брой: 124

автор:Аида Паникян

visibility 614

Очаква се новият вариант на мярката 60/40 да запази работата на 300 хил. души, заяви социалният министър Деница Сачева, след като правителството гласува нов вариант на постановление. Акцентът е върху туристическия бизнес, хотелиерството и ресторантьорството и транспорта, чиито приходи били намалели с около 20% в сравнение с 2019 г. 

Около 36 хил. от безработните са от сферата на туризма, в момента около 17 хил. от безработните във Варненско и Бургаско са от тези дейности, каза Сачева. В тези сфери работодателите ще могат да комбинират мярката 60/40 с добавката от 290 лв. месечно за работно място и така за тези сектори помощта става 80/20. 

Очаква се средствата да стигнат за около 22 хил. работници. Парите, които ще се изплащат до 6 месеца, са 40 млн. лв. от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Още 50 млн. лв. приоритетно ще бъдат насочени към “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации”, за да могат работодателите да наемат безработни на пълно или непълно работно време до 3 месеца. В този период ще бъде покривана минималната заплата и осигуровките, за сметка на работодателя. 

Хотелиери и ресторантьори ще получават субсидия за новоназначени от 1 юни на сезонна работа, няма да има изискване да бъде запазена заетостта на наетите, но ще има изискване да бъде запазено работното място. Споменатите 50 млн. лв. са част от 160-те млн. по програмата “Заетост за теб” по ОПРЧР, по която работодатели ще могат да наемат безработни. Мярката 60/40 засега ще продължи до края на септември. От правителството се похвалиха, че разширяват обхвата на фирмите, които ще могат да кандидатстват по нея. 

Това са всички СПА центрове и балнеоложки структури, както и кръвни центрове, зъболекарски кабинети, които нямат договор с НЗОК, частни детски ясли и градини, учебни и квалификационни центрове и др. Всички те обаче трябва да докажат спад на приходите с 20% спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали (може и да не са платили) дължимите данъци за 2020 г. До момента по мярката 60/40 са изплатени 130 млн. лв., те запазват заетостта на 150 хил. души, твърди правителството.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ