Виното и бирата били по-полезни от зеленчуците
/ брой: 159
Редица витамини постъпват в човешкия организъм от виното и бирата, твърдят български учени. Благотворното влияние на тези напитки е напълно сравнимо с най-популярните плодове и зеленчуци. Пивото и ферментиралият гроздов сок като нискоалкохолни питиета съдържат високи нива на антиоксиданти с изявена антитуморна активност. Това бе доказано от българския екип, който защити тезата си пред IX Национален конгрес по хранене във Варна. Пивото е с ниско съдържание на прости захари, без мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел. Червеното вино е най-богато на мощни фенолни антиоксиданти, които присъстват и в бирата, и по този критерий те превъзхождат зелето, морковите, ябълките и доматите. Наличният в пивото витамин В1 е повече, отколкото в морковите, лимоните, бананите и ябълките. Кехлибарената напитка е особено богата на фолиева киселина (витамин В9) и е естествен източник на В12.