02 Март 2021вторник10:23 ч.

От редактора

Вината, която нямам

/ брой: 228

автор:Боян Бойчев

visibility 1627

Най-яростно около избори, около паметни дати и отречени празници, но и без повод, методично пропагандната машина на неолиберализма у нас бълва колко лоши били комунистите/социалистите, какви престъпления били извършили, колко мрачен бил периодът 1944-1989 година.
Промиването на общественото съзнание, на мозъците на младите хора върви в пълен ход. Вече не са малко тези, които определят Вапцаров като "мръсен комунист". И толкова.
На всичкото отгоре на членовете на БСП ни се внушава някаква вина, която трябва да изкупуваме. И това непредизвикано с нищо чувство за вина продължава да тормози съзнанието на редовия социалист вече повече от четвърт век. Нерядко съм чувал мнения на партийни членове дадена инициатива да не идва от името на партията, защото какво ще кажат хората, ще се отдръпнат.
Ако не ме лъже паметта, причина за това "чувство на вина" имат и ръководителите на БСП веднага след промените, които официално говореха за такава.
Само че с всичко това аз дълбоко не съм съгласен. Няма как да бъда. През 1989 година завърших училище и станах студент. Нямам никаква вина за каквито и да е грешки на партията в миналото. Може да не приемам някои неща, но с много повече неща се гордея. Вина... Нямам такава. Както нямат вина хиляди други наши членове, които са избирали партията безкористно, водени от светли идеи и мечта за човешка справедливост.
Ние трябва да се гордеем, че сме социалисти.
Вината, господа, е индивидуална. Няма колективна вина. Така че сменете вече плочата.
Но вие не искате. Наясно сте с провала си. Затова впрягате отново цялата си клиширана пропаганда. Затова пренаписвате учебниците, подменяте историята. 
Затова дори премиерът не спира във всяко интервю да хапе социалистите. Нямало да подава оставка заради "комунистическа фамилия".
Вярвам обаче, че оставката ще я поискат в един момент младите. Не на конкретния премиер, а на всички тези, които за четвърт век унищожиха България. Които действат под чужд диктат и защитават чужди интереси.
Преди е било по-добре, нали? Безплатно образование, безплатно здравеопазване, ред и спокойствие... Това ме питат интелигентни млади хора, които не са съгласни повече да бъдат лъгани. Които могат да четат между редовете, които умеят да пресяват информацията.
И се надявам един ден да потърсят сметка на истински виновните.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ