02 Март 2021вторник09:36 ч.

Възпитанието: свобода или принуда

/ брой: 264

visibility 578

Доц. Петко КРЪСТЕВ
 

В процеса на възпитанието намират приложение и двете категории - необходимост и свобода. За педагогическата диалектика те не се изключват, а предпоставят. Идеализирането на свободата на личността и уравниловъчния подход при реализирането й се разминават - тук е заложено противоречието, което води до деформации (хаос) и дехуманизиращи тенденции във възпитанието и духовното облагородяване на подрастващите. И оттук логично възниква въпросът - свобода от какво и за кого?
Правителството приключва подготовката на нов Закон за предучилищното и училищното образование. Минаха две десетилетия от прехода към демократично общество у нас. Оказа се, че едва сега се разбира, че обучението не може да се дистанцира от възпитанието, като възпитанието се остави само на семейството, църквата и самовъзпитанието.
Днес и учители, и родители, и част от самите ученици са притеснени от ценностната система на подрастващите. Само притеснението не може да задоволява обществото ни. Нужни са най-после нормативни управленчески решения, включително и в новия закон.
Тази невероятно актуална проблематика ме насочи към проучването й посредством анкета - диалог във вижданията на учителския колектив в наше елитно средно училище - ГПЧЕ "Хр. Ботев".  За учебната 2012-2013 година то бе класирано на шесто място на национално ниво сред този вид училища за езикова подготовка на учениците.
Възпитанието все още няма своя цел за етапа на демократичното гражданско общество. Някои подхвърляния по телевизията и в пресата, че целта му е преуспяваща в житейското състезание личност - богатият човек, който е забогатял по честен начин, без да нарушава изискванията на законите - колегията не приема. Относно необходимостта от оценяване на поведението на учениците почти сто процента от колегите настояват това да става в три степени. Същата е позицията на колектива и по отношение на вечерния час. Преподавателите дори недоумяват какви съображения пречат на това. Отговорността е не само на родителите, а нормативното неуреждане на въпроса предизвиква недоумение.
Относно задължителното униформено облекло от учениците в горната степен на така наречените елитни училища (езикови, математически и др.), колективът настоява за неговото въвеждане, но съгласувано със самите ученици и техните родители, при това не заради някаква социална уравниловка, а заради адекватното за възрастта естетическо самочувствие на подрастващите.
Логично, най-значим размисъл предизвиква въпросът: свобода от кого и свобода за кого?
Допусна се през началния период на прехода към демократично гражданско общество да се противопоставят свободата на личността на контрола, взискателността и търсенето на отговорност при възпитанието. Но тези подходи се намират в диалектическо единство, разпокъсването  противопоставянето им води или до педагогическа диктатура, както бе до 1989 г., или до педагогическа анархия, както е сега. Между впрочем така е и в живота на обществото.
Какъв е изводът: анкетираните категорично защитиха позицията, че идеализирането на свободата и елиминирането на контрола (при уравниловъчния подход) води до безотговорност. Нужен е диференциран подход.
Специално внимание заслужава виждането на колегите по отношение на взаимодействието на училището със семейството. Съвременното семейство тепърва ще се преоткрива от българското училище и неговите ръководители като уникален фактор с редица особености, за да се разберат и оползотворят неговите действителни възможности в процеса на формирането и възпитанието на младото поколение.
 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ