26 Август 2019понеделник13:43 ч.

Неизвестно за известното

ВЪЗГЛАВНИЦАТА - със сено, с билки, с памук, с пера, с пух, тя е адът и раят на човешката душа

Била създадена от египтяните за запазване на разкошните, но твърде сложни прически на фараоните и сановниците

/ брой: 250

автор:Петра Ташева

visibility 1926

Каква вярна спътница през целия ни живот е възглавницата - тя е все около нас! Когато четем, когато гледаме телевизия, когато слушаме радио, когато пътуваме, когато работата ни е седяща, търсим удобната опора на възглавницата. Но най-вече на нея полагаме глава, когато спим. И името й на български определя точно нейното предназначение - воз главе, тя основно е за главата ни!
Възглавницата осигурява през една трета от живота ни удобство и комфорт. Когато не можем да заспим, когато кошмари ни тормозят в съня, ние най-често търсим причината във възглавницата. На нея изкарваме яда си, че не сме спокойни, че не ни е удобно.
Горката възглавница! Мълчи, търпи ни укорите, ударите. Свива се кротко и тихичко до нас и чака, чака нашето благоразположение. Жадува нашата любов, очаква да се притиснем към нея. 
На руски език тя е "падушка" - под душата ще рече. Да, душичка мила е възглавницата - само ако можеше да разказва, какви тайни за нас, хората, за нашите сънища, може да разкрие тя! Защото ние затваряме очи и се пренасяме в света на сънищата, но мозъкът ни продължава да работи, да будува и понякога в съня си решаваме задачи и дилеми, откриваме неща, които в будно състояние не сме успели да свършим.
Вероятно възглавницата събира много от нашата енергия, от нашите мисли и чувства, затова са се родили и редица народни поверия. Известно е, че когато момъкът или момата спят със залъчета от коледната питка, поставени под възглавницата им, се е гадаело с кого ще се съберат дом да градят. Нали помните, че и нашата пророчица Ванга гадаеше по бучката захарче, поставено под възглавницата, върху която спим? Е, как да не вярваме, че възглавницата е неразривно свързана с нас, с живота ни! Затова за нея приказки се разказват, песни се пеят, стихове се пишат. 
Възглавницата запазва аромата от главата на човека, който спи на нея. Облятата със сълзи възглавница крие мъката, тайните на жена, на дете, на влюбен и развълнуван човек.
В стихотворението си "Девойката, която ми постла легло" знаменитият шотландски поет Робърт Бърнс пее за пътник без подслон, намерил момиче, което му застила легло и в него той открива любовта и жената, с която се събира:

             Когато до самия праг
             със свещ в ръката тя дойде,
             девойката замолих пак
             възглавница да ми даде.

             С възглавница във ръка
             се върна тя при мен завчас.
             Със таз възглавница - така
             я взех в прегръдките си аз.
      
Казват, че от сън спомен няма, но още колко много неизследвани, неразгадани тайнства крие човекът! И въпреки че има наука за съня, възглавницата си мълчи, не става явен сътрудник на учените. А те заедно с дизайнерите, с лекарите, с търговците ни предлагат вече какви ли не модели съвременни възглавници, съобразени с анатомичните извивки на нашето тяло. Има изобретени възглавници за здрави хора, за болни, за бременни жени, за кърмачки.
Колко са различни днес леглата и възглавниците от първообразите им, измислени от древните египтяни. Някогашните възглавници били отначало предназначени за съхраняване на  разкошните и твърде сложни прически на фараоните, на знатните египтяни. И били дървени, както и леглата били също дървени. Най-известното "брачно ложе" според Омир било на Одисей и Пенелопа, което било направено от маслинено дърво.
"Трай, бабо, за хубост!", дума нашият народ. Има се предвид, като направят фризьорите сложен кок, висока прическа на абитуриентка, на манекенка, да я изпратят с думите: "Ще трябва да спиш на закачалката!" Ама истината е, че когато си много уморен, когато ти се залепват очите за сън, можеш понякога и без възглавница да заспиш! А можеш и на камък, на дърво, на дреха, на бутилка, на какво ли още не да положиш глава в такива случаи и пак да спиш сладък сън.
Меката възглавница дошла до нас от Древна Гърция. После с какво ли не я пълнели: със сухо сено, със слама, с уханни и лечебни билки, с дреб, с памук, с пера, с пух, с латексови и антиалергични частици. Трудно е да се изброят всички видове възглавници. Затова и цената им варира от няколко лева до неколкостотин лева.
Измислена е възглавница с вградени микрофони и лежащият на нея човек може да провежда разговорите си спокойно, без да става. Има компютризирани възглавници - те са свързани с малък колкото книга компютър, който стои на нощното шкафче. Други пък заместват будилника - светват в определеното време и събуждат спящия.
В Япония са изобретили говорещи, пеещи и какви ли още не възглавници. Има възглавници, с които се учи чужд език. Други пък ни дават ценни съвети. Има и възглавници против хъркане. Отдавна ползваме електрическите - те ни спасяват от студа, създават ни микроклиматичен комфорт, лекуват болен гръб, кръст.
Възглавници като сърца, като подкови, продълговати, кръгли, цилиндрични, ортопедични, анатомични - те са основа за добрия ни сън. Намаляват напрежението в мускулите, осигуряват сигурна и ефективна опора за тялото, за главата, за врата. Те имат различни предназначения, различни послания, но все са за удобство, за украса на дома, за уют, за атмосфера, която предразполага, създава добро настроение.
Съществуват и надуваеми възглавници - за морето, за плажа, за туризъм. Въздушните възглавници в леките коли, в транспортните средства ни спасяват при произшествия и катастрофи от наранявания, често запазват и живота ни.
Има и специални възглавници за космонавти - те са от високотехнологичен материал, с пяна с памет. Предпазват космонавтите от гравитацията, осигуряват им сигурност и комфорт.
Всеки си има любима възглавница. Без нея заспива трудно. Познавам хора, които пътуват с удобната си възглавница - да не си развалят съня. А в някои първокласни хотели, след като се настаниш, идват камериерки и предлагат различни видове възглавници. Клиентът си избира от количката каквато пожелае, за да няма оплаквания и  за да дойде пак в този хотел, където е спал като къпан.
Без възглавница не могат нито живите, нито мъртвите. Когато човек си тръгва от този бял свят, също полагат главата му на възглавница.
Легло без възглавница не е истинско легло. А сетете се за малките деца - те си прегръщат възглавницата, разнасят я навсякъде и само щом си сложат главичката на нея, заспиват кротко като агънца.
Е, като изяснихме вече колко важна е в живота ни възглавницата, трябва много да внимаваме, когато купуваме нови възглавници. Да ги избираме специално за сън, защото има и декоративни възглавници, и възглавници, които са само за  красота и уют в дома.
Ами под възглавницата и вътре в нея какво може да се крие? Тя понякога може да е лично или семейно скривалище за документи, за писма, за пари, за бижута. Затова крадците често първо посягат към възглавниците. Порят ги, изваждат съдържанието им и ровят, търсят...
Едно е сигурно - възглавницата пази човешките мисли, спомени, чувства. Сладки, горчиви, смели, плахи - всичките са събрани в нея.
Затова вместо заключение: възглавницата е раят и адът на човешката душа!

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 163

Очакват 21 тона злато от "Ада тепе" за 8 г.

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 163

Могат да се подават искове срещу фалиралата "Олимпик"

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 163

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 163

Огън бушува по цялата Земя

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 163

"Союз МС-14" пак ще пробва да се скачи с МКС

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 163

Ким се хвали с нова ракетна установка

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 163

НАСА разследва първото престъпление от Космоса

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 163

Законът "Анти-Нинова" няма да спре БСП!

visibility 497

/ брой: 163

Бухалка по сървъра

автор:Валентин Георгиев

visibility 259

/ брой: 163

Поуката

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 163

Еленко Божков: ЕС може да забави процедурата за "Белене"

автор:Мая Йовановска

visibility 346

/ брой: 163

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ